Velký nad obzorem a malý na obloze – jak funguje měsíční iluze?

-
Velký nad obzorem a malý na obloze – jak funguje měsíční iluze?

Procházeli jste se někdy ve večerních hodinách, kdy byl měsíc ještě těsně nad obzorem a zarazila vás jeho velikost v porovnání s jeho běžnými rozměry, když se nachází uprostřed oblohy? Pokud ano, tak jste se setkali s tzv. měsíční iluzí, kterou jsou lidé fascinováni už řadu let. Zdánlivá velikost měsíce však není skutečná, jedná se pouze o iluzi, nad kterou si vědci neustále lámou hlavou.


Testování iluze – Pro vysvětlení měsíční iluze existuje celá řada teorií, ovšem ani o jedné nemůžeme s jistotou prohlásit, že se jedná o úplné objasnění tohoto fenoménu. Před tím, než se pustíme do možných vysvětlení této iluze, můžete si velikost měsíce otestovat sami, abyste se ujistili, že se jedná skutečně o iluzi. Měsíc v úplňku by měl odpovídat šířce palce při natažené paži, a to jak nad obzorem, tak i na noční obloze.


Teorie měsíční iluze – Jedno z možných vysvětlení měsíční iluze nabízí obor evoluční psychologie. Za předpokladu, že se naši předci masově posouvali z pralesů na savany můžeme usuzovat, že se náš zrak musel vyvinout a adaptovat na nové prostředí, tedy savany. Savany jsou velmi rozlehlé a nachází se na nich relativně malé množství vyšší flóry. Z toho vyplývá, že se náš zrak musel adaptovat na rozlehlost a prázdnost savan, tedy se více soustředit na horizont, jelikož predátoři už nečíhali na stromech či v zarostlém porostu, ale v travnatých savanách. Na základě této teorie můžeme usuzovat, že se pozornost zraku posunula na horizont, a proto se nám tedy může zdát měsíc nad horizontem o poznání větší.


Dalším možným vysvětlení je teorie, která zastává názor, že si naše mysl kompenzuje vzdálenost měsíce relativně k okolním objektům. Měsíc na noční obloze působí vzdáleněji, jelikož mezi pozorovatelem a oblohou nejsou žádné další objekty, zatímco při pohledu na horizont se měsíc zdá být větší.

Toto jsou jedny z možných vysvětlení měsíční iluze, ovšem ani jedna není doposud považována za tu finální.


Pozorovali jste někdy měsíční iluzi nebo by vás zajímaly nějaké další podobné fenomény? Dejte nám vědět na našem Discordu ještě dnes!

Přednášky FSS MUNI

Kaufman, L., & Kaufman, J. C. (2000). Explaining the moon illusion. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 97(1), 500–505. https://doi.org/10.1073/pnas.97.1.500

Wikipedia contributors. (2023d). Moon illusion. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Moon_illusion

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Soňa Šafářová
star star star star star
(1)
person Dospělí
done 5 let praxe

Specializuji se především na témata Vašeho pracovního života: stres, vyhoření, pracovní změny, konflikty na pracovišti, problémy s efektivitou a motivací, work-life balance, atd.

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(23)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(2)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžete jít za svými sny. Provedu vás krajinou vlastní duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Nebojte se udělat první krok.

Mgr. Kristina Varšová
star star star star star
person Dospělí
done 2 roky praxe

Jsem psycholožka, která se zaměřuje na pomoc v oblastech práce, vztahů, komunikace a také v náročných životních situacích. Své služby poskytuji ve slovenštině/češtině a angličtině.

Mgr. Petra Svatoňová LL.M.
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 12 let praxe

„V každém okamžiku máme dvě možnosti: vykročit vpřed směrem k růstu, nebo se stáhnout zpět ...“ Abraham Maslow

Mgr. Katarína Holasová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 14 let praxe

Jako psycholožka se zaměřuji na problematiku závislostí všeho druhu. Služby poskytuji ve slovenštině, češtině i angličtině.

Podobné články

Tým Mám lékaře – 11. 1. 2024

Děti a sociální sítě: Co byste jako rodiče měli vědět?

Sociální sítě hrají v životech dnešních dětí a adolescentů historicky nejvýznamější roli. Od prvních platfore...

Tým Mám lékaře – 16. 12. 2022

Anorexie – duševní onemocnění s těžkými následky

Anorexie, jinak také známá pod pojmem nechutenství, patří stejně jako bulimie do skupiny poruch příjmů potrav...

Tým Mám lékaře – 21. 9. 2022

Insomnie - co jí způsobuje, a jak se jí bránit

Nespavost, či insomnie je jedna z nejčastějších poruch spánku, která postihuje čím dál tím více lidí. Hlavním...