Anorexie – duševní onemocnění s těžkými následky

-
Anorexie – duševní onemocnění s těžkými následky

Anorexie, jinak také známá pod pojmem nechutenství, patří stejně jako bulimie do skupiny poruch příjmů potravy. Jedná se o duševní onemocnění, charakteristické odmítáním potravy v neustálé snaze zhubnout. Nemocný má zkreslené představy o své postavě, bývá v mnohých případech nezdravě vyhublý, což si však neuvědomuje. Jak se anorexie diagnostikuje a jaké jsou způsoby léčby?


Příčiny vzniku anorexie

Není snadné určit, jak anorexie vzniká, existují však tři nejvýznamnější faktory, které mohou hrát značnou roli. První z faktorů je biologický, s tím, že se také udává, že u některých lidí hraje roli i genetika. Například mladí lidé, kteří mají v rodině osobu s poruchou příjmu potravy, jsou více náchylní k jejímu rozvoji. Dále hraje roli psychologický faktor, kdy jednou z příčin vzniku může být nízké sebevědomí, emoční labilita či sklony k perfekcionismu. Poslední příčinou jsou sociálně kulturní aspekty. Ty jsou charakteristické zejména dnešní dobou, kdy se v západní společnosti stále vnímá jako ideál krásy štíhlá postava, což dostává primárně mladé dospělé, častěji pak ženy, pod velký tlak a může tak přispět k rozvoji anorexie.


Příznaky anorexie

Primárně má nemocný pocit, že je příliš tlustý a neustále se snaží dosáhnout proporcí, které však vůbec neodpovídají jeho tělesné konstituci. Náhled na vlastní tělo není absolutně reálný, pacient má pocit, že stále potřebuje hubnout. Dalšími příznaky jsou symptomy související s podvýživou, tedy únava, závratě, ztráta menstruace, mdloby, řídnutí kostí a další. Psychickými příznaky jsou pak malé sebevědomí, nespokojenost sám se sebou, může se také rozvinout úzkost či deprese.


Prevence a léčba

Rozpoznat včas vznik anorexie je nesmírně obtížné, jelikož si nemocný nepřipouští, že by s ním bylo něco v nepořádku. Mezi rizikové faktory patří velké změny v životě jako například úmrtí v rodině, rozvod či ztráta zaměstnání. Rizikovým obdobím je pak zvlášť u mladých žen puberta (14–18 let), kdy touží po uznání a snaží se zalíbit. Je tedy důležité vnímat, zda v těchto obdobích nedochází u vás či u osob ve vašem okolí ke změně stravovacích návyků, dietám atd.


Léčba anorexie pak obvykle probíhá ambulantně, u vážných případů bývá nutná i hospitalizace. Cílem léčby je vypracování nových stravovacích návyků, psychoterapie pak pomáhá pacientovi získat zdravý náhled na vlastní tělo a uvědomit si onemocnění. V některých případech mohou pomoci také antidepresiva.


Anorexie je velmi nebezpečné onemocnění s úmrtností okolo 5-15 %. Důležitá je především včasná diagnostika, která může významně snížit dopady nemoci. Pokud máte u sebe nebo ve svém okolí podezření na anorexii, nebojte se vyhledat lékařskou pomoc.

Anorexie: příznaky, léčba (mentální anorexie) - Vitalion.cz. (n.d.). Vitalion.cz. https://nemoci.vitalion.cz/anorexie/

Přispěvatelé projektů Wikimedia. (2023b). Anorexie. cs.wikipedia.org. https://cs.wikipedia.org/wiki/Anorexie

Nepanikař, T. (2019, October 5). Co je to anorexie? - Nepanikař. Nepanikař. https://nepanikar.eu/co-je-to-anorexie/

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Katarína Holasová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 14 let praxe

Jako psycholožka se zaměřuji na problematiku závislostí všeho druhu. Služby poskytuji ve slovenštině, češtině i angličtině.

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(2)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžete jít za svými sny. Provedu vás krajinou vlastní duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Nebojte se udělat první krok.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí, děti
done 10 let praxe

„Byť štastný nikdy nevyjde z módy. – Lilly Pulitzer“

Mgr. Soňa Šafářová
star star star star star
(1)
person Dospělí
done 5 let praxe

Specializuji se především na témata Vašeho pracovního života: stres, vyhoření, pracovní změny, konflikty na pracovišti, problémy s efektivitou a motivací, work-life balance, atd.

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(23)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Barbora Kryštofová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 1 rok praxe

"Věřím, že každý z nás má úžasnou spoustu barev, které mohou zářit na kilometry daleko. Pojďme společně nechat vyniknout zrovna tu Vaši barevnou paletu."

Podobné články

Tým Mám lékaře – 5. 8. 2023

Využití AI v psychoterapii – rozvoj konverzační umělé inteligence

V posledním roce většina z nás zaregistrovala vysoký nárůst popularity umělé inteligence (AI). S novou techno...

Tým Mám lékaře – 14. 9. 2022

Lucidní snění – co se pod termínem skrývá, a jak začít

Pravděpodobně většina z nás již slyšela o fenoménu zvaném lucidní sen nebo také lucidní snění. Ne každý má ov...

Tým Mám lékaře – 13. 12. 2023

Jak připravit novoroční předsevzetí tak, aby se podařilo splnit?

S příchodem každého nového roku se otevírá prostor pro sebereflexi a nové cíle. Ačkoli je tato tradice často...