Psycholog, psychoterapeut nebo psychiatr - jaký je mezi nimi rozdíl

-
Psycholog, psychoterapeut nebo psychiatr - jaký je mezi nimi rozdíl

Při shánění odborníka je důležité si předem uvědomit, koho vlastně hledáme, aby nám adekvátně dokázal poradit s naším problémem. Jaký je rozdíl mezi psychologem, psychoterapeutem nebo psychiatrem, a kdy se na někoho z nich obrátit?


  • Psycholog – U této profese se jedná o absolventa pětiletého vysokoškolského studia psychologie většinou na filozofické fakultě či fakultě sociálních studií, který se poté může uplatnit například v oblasti personalistiky, pracovní, školní a sportovní psychologie. Tento absolvent magisterského vzdělání může provádět psychologická vyšetření, poskytovat psychologické poradenství nebo se také věnovat klinické psychologii.
  • Klinický psycholog – Tento typ psychologa si prošel atestací ve zdravotnictví k čemuž má také odpovídající praxi. Primárně se zabývá zvládáním vážných úrazů a onemocnění, duševními nemocemi a obvykle má i atestaci z psychoterapie, aby tak lépe podpořil harmonický rozvoj osobnosti. V praxi je vhodné se spíše obrátit na běžného psychologa, pokud se jedná o osobní problémy nebo seberozvoj, jelikož klinický psycholog řeší spíše závažnější psychické problémy.
  • Psychoterapeut – V tomto smyslu se jedná o absolventa psychoterapeutického výcviku, a nikoliv o absolventa studia psychologie. Ovšem pro vstup do psychoterapeutického výcviku je potřeba mít ukončené vysokoškolské vzdělání (bakaláře), a to například z psychologie, nebo dalších humanitních a sociálních věd. Práce psychoterapeuta spočívá převážné ve vedení rozhovorů a vytváření důvěrných vztahů s klienty. Problém u psychoterapie je především fakt, že není nijak legislativně ošetřena, a proto si vždy předem zjistěte, jakého vzdělání dosáhl vámi zvolený psychoterapeut.
  • Psychiatr – Na rozdíl od psychologa má psychiatr vystudovanou lékařskou fakultu, jejíž studium trvá 6 let. Lékař po studiu musí vykonat další praxe a průběžně se dále vzdělávat, poté složí atestační zkoušku a stává se tak psychiatrem. Psychiatr většinou pracuje v psychiatrické nemocnici, ambulanci, nebo může vést vlastní praxi. Důležitým rozdílem, podle kterého lze snadno rozlišit psychologa a psychiatra, je možnost předepisovat léky, kterou disponuje pouze psychiatr.

Vybírejte svého odborníka pozorně a dbejte na to, aby vám především vyhovoval jako člověk, na našich stránkách si každý může vybrat toho svého.

Univerzita, M. (n.d.). JAK SI VYBRAT PSYCHOLOGA | Psychologická poradna. Psychologická Poradna. https://poradna.fss.muni.cz/jak-si-vybrat-psychologa

Danelová, E. (2016). Psycholog, psychiatr, psychoterapeut. . . Psychologie.cz. https://psychologie.cz/psycholog-psychiatr-psychoterapeut

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžeš jít za svými sny... Provedu Tě krajinou Tvé duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Neboj se udělat první krok...

Mgr. Soňa Šafářová
star star star star star
person Dospělí
done 5 let praxe

Specializuji se především na témata Vašeho pracovního života: stres, vyhoření, pracovní změny, konflikty na pracovišti, problémy s efektivitou a motivací, work-life balance, atd.

PhDr. Lenka Kolajová
star star star star star
person Dospělí
done 32 let praxe

Dříve než budeš pomlouvat a soudit můj život, obuj si moje boty a projdi mou cestou. Projdi moji minulost, pociť moji slzy, zažij mou bolest, projdi roky, které jsem prošel já...

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Taťána Koloničná
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 2 roky praxe

"Někdy je toho na nás moc. Jsem tady s Vámi a můžeme si tou cestou projít společně."

Mgr. et Mgr. Michaela Zatloukalová
star star star star star
(4)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Potřebujete se vyrovnat s různými starostmi ve svém životě? Bojujete s úzkostmi, depresemi, či obsedantně kompulzivní poruchou? Společně můžeme pracovat na čemkoliv, co vás trápí.

Mgr. Denisa Kolouchová
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí
done 4 roky praxe

Jsem psychologem ve zdravotnictví v Centru duševního zdraví. V praxi se věnuji zejména pacientům s psychotickým onemocněním, dále také poruchou osobnosti a neurotickými obtížemi.

Podobné články

Kristýna Daňková – 14. 3. 2024

„Přecitlivělá“ generace sněhových vloček má výhodu: Řeší své problémy včas!

Uspět v dnešním světě není jednoduché. Žádá si to mnoho. Od těch „správných“ fyzických proporcí, přes perfek...

Tým Mám lékaře – 4. 3. 2024

Jak zvládnout home office a zůstat produktivní?

V posledních letech se práce z domova stala stále běžnější alternativou k tradičnímu kancelářskému prostředí....

Tým Mám lékaře – 15. 2. 2024

Klíč k uvolnění: Praktický průvodce meditací

Meditace je praxe, která má kořeny hluboko v dávných tradicích a filozofiích a stala se v moderním světě neje...