Insomnie - co jí způsobuje, a jak se jí bránit

-
Insomnie - co jí způsobuje, a jak se jí bránit

Nespavost, či insomnie je jedna z nejčastějších poruch spánku, která postihuje čím dál tím více lidí. Hlavním příznakem je problém s usínáním, případně porucha průběhu spánku, kdy se nemocný opakovaně probouzí, či vstává nechtěně brzy. Co insomnii způsobuje, a jak se jí bránit?


Jak nespavost vzniká?

Faktorů, které mohou insomnii vyvolat je nespočet. Mezi ty nejčastější však patří stres, nadměrná psychická zátěž či deprese, které znemožňují pacientovy zrelaxovat se a pohodlně usnout. Dále může problémy se spánkem zapříčinit vnitřní choroba, která nemocného obtěžuje do té míry, že nemůže klidně spát. Mezi vnější faktory pak patří nežádoucí vlivy z okolního prostředí, jakými je například chlad, hluk či světlo. Negativní vliv má též užívání alkoholu a stimulujících nápojů.


Jak poznat že se jedná o insomnii?

Pokud jednou za čas nemůžete usnout, nemusí se hned jednat o insomnii. Problémy se spánkem občas postihnou každého. Jako vážnou poruchu spánku definujeme až chronickou insomnii – ta se projevuje opakovanými potížemi s usínáním a následným častým probouzením. V nejvážnějších případech nemocný spí i kolem 2-3 hodin, což způsobuje v dlouhodobém horizontu velké množství navazujících zdravotních problémů a může skončit i naprostým vyčerpáním.


Mezi další příznaky patří:



  • Únava
  • Nervozita
  • Poruchy koncentrace
  • Neklid
  • Bolest hlavy


Léčba a prevence:

Základní prevencí proti potížím se spánkem je takzvaná spánková hygiena. Zjednodušeně se doporučuje vytvořit si pravidelný životní rytmus, chodit spát a vstávat v podobný čas, před spaním se vyvarovat těžkým jídlům, kávě a alkoholu, pozornost je též vhodné věnovat místu k spaní. To by mělo být tiché, tmavé a chladné.


Pokud spánková hygiena nestačí, doporučuje se navštívit spánkovou laboratoř. Dále je primárně důležité zjistit, z jakého důvodu potížemi trpíte. Mnohdy pomůže i návštěva psychologa, zvlášť pokud se potýkáte nejen s nespavostí, ale i se stresem, depresemi či úzkostmi. Posledním řešením jsou pak léky na nespavost, které se však příliš nedoporučují, jelikož nedokáží vyvolat hluboký spánek. Při dlouhodobém používání pak může dokonce vznikat závislost.


Problémy se spánkem není radno podceňovat! Kvalitní spánek je základem pro zdravé fungování těla jak po fyzické, tak po psychické stránce, napomáhá proti tloustnutí, zlepšuje imunitu a snižuje riziko srdečních chorob a mrtvice. Při potížích se tedy nebojte obrátit na lékaře

Nespavost: příznaky, léčba (insomnie) - Vitalion.cz. (n.d.). Vitalion.cz. https://nemoci.vitalion.cz/nespavost/

Neonus, S. (n.d.). Insomnie - jak na zničující nespavost? https://www.vyspise.cz/article/cz/insomnie-jak-na-znicujici-nespavost

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Markéta Mohamedová
star star star star star
(14)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 7 let praxe

Hledáte psychologa na míru v češtině, angličtině nebo holandštině? Bojíte se udělat první krok? Ten totiž bývá nejtěžší. Společně najdeme tu správnou cestu pro vás.

Mgr. Petra Svatoňová LL.M.
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 12 let praxe

„V každém okamžiku máme dvě možnosti: vykročit vpřed směrem k růstu, nebo se stáhnout zpět ...“ Abraham Maslow

Mgr. Tereza Lysá
star star star star star
(5)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Poskytuji psychologické poradenství pro dospívající a dospělé klienty, s důvěrou, že řešení k trápení může objevit každý sám v sobě, a to pokud pozná vlastní potřeby a zdroje.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Michaela Štěpánová
star star star star star
(16)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 6 let praxe

Řešíte krizové situace? Máte komunikační či vztahové potíže? Jste vystresovaní? Máte problémy ve škole? Chcete si zlepšit mínění o sobě samém? Společně nalezneme řešení.

Mgr. Denisa Kolouchová
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí
done 4 roky praxe

Jsem psychologem ve zdravotnictví v Centru duševního zdraví. V praxi se věnuji zejména pacientům s psychotickým onemocněním, dále také poruchou osobnosti a neurotickými obtížemi.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí, děti
done 10 let praxe

„Byť štastný nikdy nevyjde z módy. – Lilly Pulitzer“

Podobné články

Tým Mám lékaře – 10. 7. 2023

Jak se vyrovnat se stresem: 5 účinných strategií pro zvládání každodenního tlaku

Stres je nepostradatelnou součástí moderního života. Každodenní tlak a nároky, s nimiž se setkáváme, mohou zp...

Tým Mám lékaře – 14. 11. 2023

Jak si udržet psychickou pohodu na podzim?

Podzim přináší nejen barevné listí a chladnější počasí, ale také změny, které mohou ovlivnit naši psychickou...

Tým Mám lékaře – 27. 1. 2024

Jak rozpoznat a léčit syndrom vyhoření?

Ve stále komplexnějším světě se mnoho lidí setkává se syndromem vyhoření, který negativně ovlivňuje jejich pr...