Disociativní porucha identity (DID) pod lupou - 2. díl

-
Disociativní porucha identity (DID) pod lupou - 2. díl

V předchozím díle jsme si rozdělili osobnosti do dvou hlavních táborů, které se u této disociativní poruchy identity (DID) vyskytují. Předešlý článek byl ale pouze teoretický základ, který nepopsal samotné osobnosti dopodrobna. I z toho důvodu se na popis identit zaměříme až nyní. Jaké typy osobností se u disociativní poruchy identity nejvíce objevují? A jaké jsou jejich společné znaky?


Na úvod je důležité podotknout, že tyto charakteristiky plně nereprezentují jednotlivé osobnosti, ale pouze shrnují hlavní důvody, kvůli kterým vznikly.


Systém – Toto označení používáme pro soubor všech osobností, které můžeme pozorovat u pacienta s DID. Samotný název „systém“ se často liší napříč pacienty, jelikož pro to mohou mít svá vlastní označení. Stejně tak v každém „systému“ můžeme najít rozdílný počet unikátních osobností. Každá osobnost mívá specifickou úlohu, která ale nemusí být vždy prospěšná. Objevují se u nich i tzv. „spouštěče“, při kterých přebírají kontrolu nad systémem. Pro osobnost „malého dítěte“ to může být například procházka kolem hračkářství.


Ochránci (protectors) – Tento typ osobnosti se vyznačuje až přehnaným strachem o fyzické tělo a psychický stav celého systému. Tyto osobnosti se mohou například snažit o zkrocení negativních emocí, aby tak udržely celý systém v chodu. Dále také chrání tělo před sebepoškozováním, které může být zapříčiněno dalším typem osobnosti v systému. Někdy ochránce dělíme na tzv. ošetřovatele, kteří se starají o osobnosti mladšího věku uvnitř systému a podávají informace ostatním, aby věděli, co je momentálně nejlepší pro tělo a systém. Avšak ani jejich uvážení nemusí být nutně zcela správné, pouze dělají rozhodnutí, která dle jejich názoru chrání všechny další osobnosti?


Pronásledovatelé (persecutors) – S tímto typem osobnosti přichází i značné riziko nálepkování. Často se o těchto osobnostech hovoří jako o těch zlých, špatných atd. což může vyústit v sebenaplňující se proroctví, známé také jako např. pygmalion efekt. Pod touto osobností si můžeme představit člověka, který je zaseknutý v období traumatu (ve smyčce) a snaží se systém ochránit trochu odlišným způsobem, protože zkrátka netuší, jak vypadá aktuální svět. Vytváří pak neadekvátní obranné mechanismy, které už nejsou zapotřebí. Na druhou stranu, pokud se této osobnosti podaří vidět svět v přítomnosti, tedy jakým je teď, může se z pronásledovatele stát velmi silný ochránce (viz předchozí odstavec) se silnou vnitřní logikou.


Násilník/Introjekt (introject) – Překlad do češtiny jako násilník není zcela přesný, ale poměrně slušně vystihuje charakteristiky těchto osobností. Tento typ je zjednodušeně řečeno vnitřní projekcí člověka, který způsoboval dotyčnému trauma třeba v dětství. To může být pro lidi trpící DID velmi nepříjemnou až demotivující situací. Přestože se vám povedlo odejít od agresora, nyní musíte nosit jeho kopii ve své hlavě, od které není vůbec jednoduché odejít. Často je pro pacienty s DID nezbytné, aby podstoupili psychoterapii, která jim pomůže se od této osobnosti vzdálit nebo ji potlačit.


V dnešním díle jsme si více dopodrobna představili určité typy osobností u pacientů s disociativní poruchou identity, které se u nich nejčastěji vyskytují. Na další typy osobností se můžete těšit již v příštím díle!

DissociaDID. (2018, June 3). “EVIL” ALTERS?! - All About Alters: Part 2 | Debunking DID EP:4 | Dissociative Identity Disorder [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=XVfhUUc_yMw

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Michaela Štěpánová
star star star star star
(20)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 6 let praxe

Řešíte krizové situace? Máte komunikační či vztahové potíže? Jste vystresovaní? Máte problémy ve škole? Chcete si zlepšit mínění o sobě samém? Společně nalezneme řešení.

Mgr. Katarína Holasová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 14 let praxe

Jako psycholožka se zaměřuji na problematiku závislostí všeho druhu. Služby poskytuji ve slovenštině, češtině i angličtině.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí, děti
done 10 let praxe

„Byť štastný nikdy nevyjde z módy. – Lilly Pulitzer“

Mgr. Tereza Lysá
star star star star star
(5)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Poskytuji psychologické poradenství pro dospívající a dospělé klienty, s důvěrou, že řešení k trápení může objevit každý sám v sobě, a to pokud pozná vlastní potřeby a zdroje.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(2)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžete jít za svými sny. Provedu vás krajinou vlastní duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Nebojte se udělat první krok.

Mgr. Soňa Šafářová
star star star star star
(1)
person Dospělí
done 5 let praxe

Specializuji se především na témata Vašeho pracovního života: stres, vyhoření, pracovní změny, konflikty na pracovišti, problémy s efektivitou a motivací, work-life balance, atd.

Podobné články

Tým Mám lékaře – 11. 1. 2024

Děti a sociální sítě: Co byste jako rodiče měli vědět?

Sociální sítě hrají v životech dnešních dětí a adolescentů historicky nejvýznamější roli. Od prvních platfore...

Tým Mám lékaře – 28. 12. 2022

Logoterapie a její základy

Pokud uvažujete o terapii, určitě je dobré předem zjistit, co vlastně hledáte. Ne každý typ terapie musí vyho...

Tým Mám lékaře – 10. 10. 2022

Extrovert a Introvert – opačné povahové rysy rozsáhlého spektra

V životě jste se již pravděpodobně setkali s označením, že jste buď extrovert, nebo introvert. Ne vždy ale ty...