Stres a rizika s ním spojená

-
Stres a rizika s ním spojená

V moderní době plné pracovních a vzdělávacích povinností je mnohdy složité najít si čas na to, co nás zajímá a naplňuje. Mnoho lidí se tak dennodenně cítí pod tlakem, zejména kvůli nedostatku času. Z těchto problémů pramení emoce známá pod pojmem stres. Co se pod pojmem stres skrývá, a jak nám může škodit i pomáhat?


Co to je stres?

Jako stres je označován pocit velké zátěže, a to jak po fyzické, tak po psychické stránce. Jedná se o vnitřní stav jedince, který se mnohdy projevuje i na fyzické rovině, a to obvykle pocitem sevření, úzkosti a strachu. Je vhodné zmínit, že stres nemusí být jen negativní záležitostí – je důležité rozlišovat mezi eustresem a distresem. Zatímco distres bývá doprovázen napětím a může vést k mnohým psychickým problémům, eustres vzniká působením příjemných situací, jako je například narození dítěte či povýšení v práci. Stres se také dělí na akutní a dlouhodobý, přičemž akutní je reakcí na náhlou šokující událost (například dopravní nehoda) a dlouhodobý či chronický vzniká delším působením negativní zátěže.


Příčiny stresu

Mezi nejčastější příčiny stresu řadíme silnou pracovní zátěž, problémy v mezilidských vztazích, nedostatek spánku, úraz či závažné onemocnění, ztrátu zaměstnání, finanční obtíže či smrt blízkého člověka. Stres může vznikat i u lidí, kteří mají příliš velká očekávání od sebe samého, nebo špatně nakládají se svým časem.


Reakce a dopady na organismus

Každý jedinec reaguje na stres rozdílně, společnou reakcí však bývá pocit úzkosti, strachu a nejistoty. Je velmi důležité najít si vlastní mechanismy, které pomohou stres odbourat. V krátkodobém horizontu pomáhá především pohyb, lepší time management, kvalitní strava a dostatečný spánek. Primární je však najít důvod, proč se ve stresu cítíme a zapracovat na jeho odstranění. S tím může v mnohých případech efektivně pomoci psycholog.


Zatímco krátkodobý stres může tělo stimulovat k lepším výkonům, ten dlouhodobý nepříznivě působí jak na tělo, tak na mysl. V některých případech může vést dokonce k syndromu vyhoření! Pokud máte pocit, že nemáte zvládání stresu dlouhodobě pod kontrolou, určitě se vyplatí vyhledat odborníka.

Pears Health Cyber, www.pearshealthcyber.cz. (n.d.-a). 10 tipů, jak se zbavit stresu. Lékárna.cz. https://www.lekarna.cz/clanek/stres-10-tipu-jak-se-ho-zbavit/

Zdraví, N. Ú. D. (2022, February 27). Stres a vyhoření. Opatruj.se. https://www.opatruj.se/dusevni-zdravi/stres-a-vyhoreni

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Katarína Holasová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 14 let praxe

Jako psycholožka se zaměřuji na problematiku závislostí všeho druhu. Služby poskytuji ve slovenštině, češtině i angličtině.

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(2)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžete jít za svými sny. Provedu vás krajinou vlastní duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Nebojte se udělat první krok.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí, děti
done 10 let praxe

„Byť štastný nikdy nevyjde z módy. – Lilly Pulitzer“

Mgr. Soňa Šafářová
star star star star star
(1)
person Dospělí
done 5 let praxe

Specializuji se především na témata Vašeho pracovního života: stres, vyhoření, pracovní změny, konflikty na pracovišti, problémy s efektivitou a motivací, work-life balance, atd.

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(23)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Kristina Varšová
star star star star star
person Dospělí
done 2 roky praxe

Jsem psycholožka, která se zaměřuje na pomoc v oblastech práce, vztahů, komunikace a také v náročných životních situacích. Své služby poskytuji ve slovenštině/češtině a angličtině.

Podobné články

Tým Mám lékaře – 21. 9. 2022

Insomnie - co jí způsobuje, a jak se jí bránit

Nespavost, či insomnie je jedna z nejčastějších poruch spánku, která postihuje čím dál tím více lidí. Hlavním...

Tým Mám lékaře – 5. 4. 2023

Experiment Vesmír 25 – Dokonalý život jako zkáza lidstva

Za celou naši historii bylo provedeno mnoho děsivých a neetických experimentů, tento je však děsivý trochu j...

Tým Mám lékaře – 15. 8. 2023

Disociativní porucha identity (DID) pod lupou - 2. díl

V předchozím díle jsme si rozdělili osobnosti do dvou hlavních táborů, které se u této disociativní poruchy...