Co znamená KBT – Kognitivně-behaviorální terapie

-
Co znamená KBT – Kognitivně-behaviorální terapie

Řada problémů může mít zcela odlišná řešení, ale postup pro řešení těchto obtíží nemusí být vždy zcela jiný. Jedním z takovýchto postupů je i kognitivně-behaviorální terapie. Přestože si každý z nás může procházet velmi specifickými strachy či úzkostmi, metoda kognitivně-behaviorální terapie nabízí souhrnný lék na řadu z nich.


KBT – neboli kognitivně-behaviorální terapie je jedním z nejrozšířenějších psychoterapeutických směrů, která vznikla v druhé polovině 20. století jako propojení základů kognitivní a behaviorální terapie. KBT je především efektivní pro celou škálu problémů, mezi které se často uvádí například tyto:

·        Deprese

·        Úzkostné poruchy

·        Užívání alkoholu či jiných drog

·        Poruchy příjmu potravy

·        Fóbie

·        Obsedantně kompulzivní porucha (OCD)

·        Posttraumatická stresová porucha (PTSD)

·        Bipolární porucha


Kognitivně-behaviorální terapie se zaměřuje právě na tyto poruchy a problémy, jelikož předpokládá, že poruchy chování jsou pouze naučené reakce, které lze časem přeučit (přejato z behaviorální terapie). Metoda této terapie zároveň tvrdí že emoční poruchy jsou výsledkem poruch myšlení (přejato z kognitivní terapie).


Jak se léčí za pomocí KBT – Nejvyužívanější metodou u této terapie je tzv. metoda expozice. Tato metoda se často používá při léčbě fóbií, jako je například arachnofobie (strach z pavouků), kdy je pacient postupně vystavován svému strachu, v tomto případě tedy pavoukům. Pacient se nejdříve snaží vystavovat těmto nepříjemným situacím pod dohledem terapeuta, ale časem se je již snaží zvládat zcela samostatně. Posiluje se tak pozitivní zpětná vazba, aby nedocházelo např. k iracionálnímu strachu z pavouků.


Nikdy není pozdě začít řešit své problémy. Zkuste se ještě dnes přihlásit na online konzultaci s jedním z našich psychologů a začněte tak bojovat se svým strachem ještě dnes!

Mefanet, S. L. F. Č. A., Sr. (n.d.-b). Kognitivně behaviorální terapie – WikiSkripta. https://www.wikiskripta.eu/w/Kognitivn%C4%9B_behavior%C3%A1ln%C3%AD_terapie

What’s Cognitive Behavioral Therapy? | BetterHelp. (n.d.). https://www.betterhelp.com/advice/therapy/what-is-cognitive-behavior-therapy/

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Soňa Šafářová
star star star star star
(1)
person Dospělí
done 5 let praxe

Specializuji se především na témata Vašeho pracovního života: stres, vyhoření, pracovní změny, konflikty na pracovišti, problémy s efektivitou a motivací, work-life balance, atd.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí, děti
done 10 let praxe

„Byť štastný nikdy nevyjde z módy. – Lilly Pulitzer“

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(22)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Kristina Varšová
star star star star star
person Dospělí
done 2 roky praxe

Jsem psycholožka, která se zaměřuje na pomoc v oblastech práce, vztahů, komunikace a také v náročných životních situacích. Své služby poskytuji ve slovenštině/češtině a angličtině.

PhDr. Lenka Kolajová
star star star star star
person Dospělí
done 32 let praxe

Od roku 1996 se jako psycholog zaměřuji na jednotlivce i páry, pomáhám s rozvojem osobních, manažerských i sociálních dovedností, věnuji se poradenství, koučingu i konzultování.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(2)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžete jít za svými sny. Provedu vás krajinou vlastní duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Nebojte se udělat první krok.

Podobné články

Tým Mám lékaře – 28. 12. 2022

Logoterapie a její základy

Pokud uvažujete o terapii, určitě je dobré předem zjistit, co vlastně hledáte. Ne každý typ terapie musí vyho...

Tým Mám lékaře – 16. 9. 2022

Psycholog, psychoterapeut nebo psychiatr - jaký je mezi nimi rozdíl

Při shánění odborníka je důležité si předem uvědomit, koho vlastně hledáme, aby nám adekvátně dokázal poradit...

Tým Mám lékaře – 11. 1. 2024

Děti a sociální sítě: Co byste jako rodiče měli vědět?

Sociální sítě hrají v životech dnešních dětí a adolescentů historicky nejvýznamější roli. Od prvních platfore...