Digitální detox: Jak odpojení od technologií pomáhá duševnímu zdraví?

-
Digitální detox: Jak odpojení od technologií pomáhá duševnímu zdraví?

Žijeme ve věku digitální revoluce, kde jsme neustále spojeni s technologiemi. Smartphony, sociální sítě a nekonečné možnosti online komunikace přinesly mnoho výhod, ale také nám přinesly neustálý proud informací a podnětů. V důsledku toho se stává stále důležitějším hledat rovnováhu a občas se odpojit od digitálního světa. Digitální detox může být pomocníkem k posílení našeho duševního zdraví.


1. Co znamená digitální detox?


Digitální detox není jen módní výraz; představuje strategii pro obnovení rovnováhy duševního zdraví. Jedná se o dočasné odpojení od technologií, zvláště od sociálních sítí, e-mailů a dalších online aktivit, s cílem obnovit duševní klid a koncentraci.


2. Pozitivní vlivy digitálního detoxu


  • Zlepšení spánku: Omezení vystavení se modrému světlu z obrazovek pomáhá obnovit přirozené spánkové cykly, což vede ke kvalitnějšímu spánku.
  • Zvýšení koncentrace: Bez neustálých notifikací a rušivých prvků můžeme lépe soustředit svou pozornost na úkoly před námi.
  • Snížení stresu a úzkosti: Odpoutání se od neustálého propojení se světem snižuje psychický stres a umožňuje nám nalézt vnitřní klid.
  • Zlepšené mezilidské vztahy: Když jsme odpojeni od elektronických zařízení, máme více času a pozornosti pro své blízké. Digitální detox může podporovat lepší mezilidské vztahy, protože se více soustředíme na osobní komunikaci a interakce.
  • Podpora kreativity a seberozvoje: Čas strávený mimo digitální svět může být příležitostí pro osobní reflexi a kreativní projevy. Bez neustálého bombardování informacemi z online zdrojů máme čas na přemýšlení, snění a objevování nových myšlenek.


3. Strategie pro úspěšný digitální detox


  • Určete si cíle: Stanovte si jasný cíl pro období digitálního detoxu – například omezení času stráveného online nebo přestávky od sociálních sítí.
  • Zvolte vhodný časový rámec: Vyberte si období, kdy není digitální připojení nejnutnější, například během víkendu nebo dovolené.
  • Najděte náhradní aktivity: Připravte si náhradní aktivity, jako je čtení knihy, procházky nebo tvoření, abyste vyplnili čas, který byste jinak strávili online.
  • Připravte se na překážky: Přestože jsou výhody digitálního detoxu jasné, mohou nastat i krize. Například obava ze zmeškaných důležitých událostí je zcela běžná. Je důležité chápat ji jako běžnou součást procesu a těšit se na pozitivní změny.


4. Obohaťte svůj život digitálním detoxem


Digitální detox není nutně jen dočasné opatření; může představovat dlouhodobý způsob péče o duševní zdraví. Čas strávený mimo digitální svět může poskytnout prostor pro sebereflexi, kreativitu a skutečné propojení s okolním světem.


Pokud hledáte způsob, jak zlepšit své duševní zdraví, zkuste digitální detox. Odpojení od technologií může být klíčem k nalezení rovnováhy a naplněnému životu ve světě, který se neustále vyvíjí digitálním směrem.

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Tereza Lysá
star star star star star
(5)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Poskytuji psychologické poradenství pro dospívající a dospělé klienty, s důvěrou, že řešení k trápení může objevit každý sám v sobě, a to pokud pozná vlastní potřeby a zdroje.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(2)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžete jít za svými sny. Provedu vás krajinou vlastní duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Nebojte se udělat první krok.

Mgr. et Mgr. Martina Salamonová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 16 let praxe

Terapii vnímám jako cestu doprovázení a společného hledání zdrojů jedinečnosti člověka. Důvěřuji, tomu že: "Svět je lepší místo, protože JÁ, TY, VY na něm jsme".

Mgr. Soňa Šafářová
star star star star star
(1)
person Dospělí
done 5 let praxe

Specializuji se především na témata Vašeho pracovního života: stres, vyhoření, pracovní změny, konflikty na pracovišti, problémy s efektivitou a motivací, work-life balance, atd.

Mgr. Katarína Holasová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 14 let praxe

Jako psycholožka se zaměřuji na problematiku závislostí všeho druhu. Služby poskytuji ve slovenštině, češtině i angličtině.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí, děti
done 10 let praxe

„Byť štastný nikdy nevyjde z módy. – Lilly Pulitzer“

Podobné články

Tým Mám lékaře – 9. 11. 2022

Stres a rizika s ním spojená

V moderní době plné pracovních a vzdělávacích povinností je mnohdy složité najít si čas na to, co nás zajímá...

Ondřej Zbejval – 17. 4. 2024

Závislosti všude kolem nás: Rozlišení mezi látkovými a nelátkovými závislostmi

V moderní době se potýkáme s celou řadou překážek. Svět se neustále zrychluje, vznikají nové sociální sítě a...

Mgr. Lucie Marcinčínová – 19. 5. 2023

Panická ataka a jiné úzkostné stavy

Duševní onemocnění se v průběhu života vyskytne asi u poloviny z nás. V posledních letech výrazně přibývají n...