Logoterapie a její základy

-
Logoterapie a její základy

Pokud uvažujete o terapii, určitě je dobré předem zjistit, co vlastně hledáte. Ne každý typ terapie musí vyhovovat všem, stejně jako samotný psychoterapeut, proto není od věci zkoušet různé techniky, a najít tak tu ideální právě pro vás. V tomto článku se podíváme na metodu nazývanou logoterapie.


Zakladatel logoterapie – Za vznikem tohoto směru stojí proslulý psychiatr a lékař V. E. Frankl, který byl za války vězněn v koncentračním táboře. Tato zkušenost značně ovlivnila jeho postoj k životu a jeho další směřování, tedy i samotný psychoterapeutický směr nazývaný logoterapie. Během svého času v koncentračním táboře Frankl vypomohl řadě spoluvězňů za pomocí logoterapie, tedy aktivního hledání smyslu, a dodal jim tak důležité duchovní povzbuzení. Pokud vás více zajímá smyšlení V. E. Frankla a jeho hlavní myšlenky, které ovlivnily i samotnou terapii, podívejte se na přechozí článek, který se touto problematikou zabývá.


Hlavní body logoterapie – V. E. Frankl především metaforicky označuje úzkosti, deprese a závislosti jako přechodnou ztrátu životního smyslu. Za pomoci logoterapie tak lidé mohou nahlédnout do svého nitra a zjistit, co dává právě jejich životu smysl.


  • Existenciální vakuum – Na rozdíl od zvířat, člověk nemá příliš pudů, které by mu jasně říkaly, co přesně má dělat. V moderní době navíc upadají i zažité konvence z dřívějších časů, které člověku jasně definovaly životní cíl. Není tak divu, že si čím dál tím více lidí stěžuje na tzv. „vnitřní prázdnotu“ – tedy existenciální vakuum.

 

  • Dereflexe – Jednou z metod, jak se vypořádat s existenciálním vakuem je metoda zvaná dereflexe. Ta usiluje o vynulování efektu tzv. hyperreflexe, kdy se člověk přehnaně pozoruje a analyzuje a nemá tak prostor se soustředit na pravou podstatu svého bytí. Dereflexe se snaží odvrátit pozornost od pacienta, aby se tak mohl více zaměřit na věci kolem sebe a hledat tak smysl jinde než sám v sobě.


Každá z terapií je velmi specifická a nelze zaručit, že bude fungovat zrovna na vás. To nicméně neznamená, že jednotlivé aspekty dané terapie vás nemohou lépe nasměrovat, nebo že se nedají propojit s technikami z jiných terapií. Nejdůležitějším prvním krokem je samotné odhodlání podstoupit terapii, a to se počítá.


Prozkoumejte vaše možnosti na našem webu Mám Lékaře, kde si zaručeně vybere každý.

Frankl, V. E. (2021). Léčba smyslem. PORTÁL s. r. o.

Frankl, V. E. (2016). Utrpení z nesmyslnosti života: psychoterapie pro dnešní dobu.

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Katarína Holasová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 14 let praxe

Jako psycholožka se zaměřuji na problematiku závislostí všeho druhu. Služby poskytuji ve slovenštině, češtině i angličtině.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí, děti
done 10 let praxe

„Byť štastný nikdy nevyjde z módy. – Lilly Pulitzer“

Mgr. Markéta Mohamedová
star star star star star
(14)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 7 let praxe

Hledáte psychologa na míru v češtině, angličtině nebo holandštině? Bojíte se udělat první krok? Ten totiž bývá nejtěžší. Společně najdeme tu správnou cestu pro vás.

Mgr. Petra Svatoňová LL.M.
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 12 let praxe

„V každém okamžiku máme dvě možnosti: vykročit vpřed směrem k růstu, nebo se stáhnout zpět ...“ Abraham Maslow

Mgr. Tereza Lysá
star star star star star
(5)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Poskytuji psychologické poradenství pro dospívající a dospělé klienty, s důvěrou, že řešení k trápení může objevit každý sám v sobě, a to pokud pozná vlastní potřeby a zdroje.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Michaela Štěpánová
star star star star star
(16)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 6 let praxe

Řešíte krizové situace? Máte komunikační či vztahové potíže? Jste vystresovaní? Máte problémy ve škole? Chcete si zlepšit mínění o sobě samém? Společně nalezneme řešení.

Podobné články

Tým Mám lékaře – 28. 12. 2023

Psychologie štěstí: Cesta k trvalému a hlubokému pocitu naplnění

Štěstí, neustále vyhledávaný pocit, které spojuje všechny lidské bytosti. Odpověď na otázku, jak, a jestli vů...

Tým Mám lékaře – 4. 4. 2024

Ztracená disociativní porucha identity ve stínu schizofrenie

Disociativní porucha identita (DID), dříve také známa jako mnohočetná porucha osobnosti, může být pro celou ř...

Tým Mám lékaře – 30. 9. 2022

Efekt přihlížejícího – Vražda Kitty Genovesové

Efekt přihlížejícího nebo také „bystander effect“ je sociálně psychologický jev, se kterým se může v životě s...