Smysl života dle psychiatra Viktora Frankla – najděte svůj

-
Smysl života dle psychiatra Viktora Frankla – najděte svůj

Každý z nás pravděpodobně již pocítil, že život tu není jen od toho, aby se bezmyšlenkovitě odžil, život by přeci také měl mít nějaký smysl. Co všechno ale může uspokojit naši přirozenou vůli ke smyslu? Na to se podíváme v dnešním článku, který se primárně opírá o poznatky ze studií uznávaného židovského psychiatra, Viktora E. Frankla.


Na úvod je důležité zmínit, že Franklův názor na vůli ke smyslu je podpořen empirickými důkazy. Například výsledky určitých studií poukázaly na fakt, že lidé dávají přednost smysluplné práci před prací dobře placenou. A kde dále můžeme najít smysl života? V. Frankl uvádí, že jedinec může objevit smysl v životě trojím způsobem, a to vykonáním činu, prožitím hodnoty a utrpením.


  • Vykonání činu – Pod tímto pojmem si můžete představit např. vaši práci, zajímavou činnost či sport. Každá činnost obsahuje skrytý smysl, ale je dobré myslet na fakt, že i smysluplná práce se může stát nesmyslnou, je-li konána sebestředně. Proto bychom se měli zaměřit na činnosti, které jsou konány s ohledem na druhé, abychom tak dosáhli sebe přesahujícího uspokojení.


  • Prožití hodnoty – Dle V. Frankla se jedná o jakýkoliv opravdový lidský zážitek. Za nejhodnotnější považuje především lásku. Každý, kdo se někdy upřímně zamiloval, s tímto tvrzením pravděpodobně souhlasí. Může se jednat o vztah mezi sourozenci, milostný vztah, nebo čistě o upřímné přátelství. Každý si může najít to své.


  • Utrpení – „Lidský život může být naplněn smyslem nejen prostřednictvím tvorby a zážitků, nýbrž i prostřednictvím utrpení.“ Frankl zde hovoří o tzv. tragické triádě – utrpení, vině a smrti. Tyto strasti nám dávají příležitost pro nejhlubší lidský růst, jelikož kdykoliv musíme čelit osudu, nejvíce záleží na našem postoji k utrpení. Trpící člověk se stává hrdinou tehdy, když promění své utrpení v morální vítězství!


Toto jsou způsoby, podle kterých člověk může objevit svůj smysl života, který výrazně může pomoci zlepšit kvalitu bytí. Není žádnou ostudou se v tomto případě obrátit na psychologa. Vidíte se v některých z výše uvedených případů, nebo vás v životě naplňuje něco odlišného? Dejte nám vědět na našem Discord serveru.

Drapela, V. J. (2011). Přehled teorií osobnosti.

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Tereza Lysá
star star star star star
(5)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Poskytuji psychologické poradenství pro dospívající a dospělé klienty, s důvěrou, že řešení k trápení může objevit každý sám v sobě, a to pokud pozná vlastní potřeby a zdroje.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(22)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Denisa Kolouchová
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí
done 4 roky praxe

Jsem psychologem ve zdravotnictví v Centru duševního zdraví. V praxi se věnuji zejména pacientům s psychotickým onemocněním, dále také poruchou osobnosti a neurotickými obtížemi.

Mgr. Petra Svatoňová LL.M.
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 12 let praxe

„V každém okamžiku máme dvě možnosti: vykročit vpřed směrem k růstu, nebo se stáhnout zpět ...“ Abraham Maslow

Mgr. Soňa Šafářová
star star star star star
(1)
person Dospělí
done 5 let praxe

Specializuji se především na témata Vašeho pracovního života: stres, vyhoření, pracovní změny, konflikty na pracovišti, problémy s efektivitou a motivací, work-life balance, atd.

Mgr. Taťána Koloničná
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 2 roky praxe

"Někdy je toho na nás moc. Jsem tady s Vámi a můžeme si tou cestou projít společně."

Podobné články

Tým Mám lékaře – 21. 10. 2022

Disociativní porucha identity vs. schizofrenie - jak se liší

V dnešním článku vám představíme specifickou poruchu, které se v uplynulých letech podařilo zaujmout scénáris...

Tým Mám lékaře – 30. 9. 2022

Efekt přihlížejícího – Vražda Kitty Genovesové

Efekt přihlížejícího nebo také „bystander effect“ je sociálně psychologický jev, se kterým se může v životě s...

Tým Mám lékaře – 27. 1. 2024

Jak rozpoznat a léčit syndrom vyhoření?

Ve stále komplexnějším světě se mnoho lidí setkává se syndromem vyhoření, který negativně ovlivňuje jejich pr...