Smrt Alžběty II. – Proč lidé truchlí po úmrtí slavné osobnosti?

-
Smrt Alžběty II. – Proč lidé truchlí po úmrtí slavné osobnosti?

Úmrtí Alžběty II. zasáhlo celý svět a milióny lidí tak začaly truchlit po odchodu jejich milované královny, i přesto že drtivá většina z nich se s ní ani nepotkala či nenavázala přímý osobní vztah. Toto není ojedinělá situace, kdy můžeme pozorovat davové truchlení, bylo tomu tak například po atentátu na J. F. Kennedyho nebo také po tragické smrti princezny Diany. Truchlení nad zesnulou známou osobností není raritou, ovšem proč a kdy k tomuto jevu dochází?


Přestože většina truchlících se s královnou ani nikdy nemusela naživo potkat, jejich pocity jsou naprosto přirozené. Na začátek je dobré uvést, že se do jisté míry jedná o formu osobního vztahu, jelikož tyto osobnosti zde s námi strávili mnoho času. V případě britské královny Alžbety II. to bylo dokonce 70 vládnoucích let. K zformování takovéhoto typu vztahu není zapotřebí žádná zpětná vazba. Postačí čistě vlastní osobní pocity.


Navzdory své královské nepřístupnosti, Alžběta II. vystupovala s neuvěřitelnou pokorou a sounáležitostí, která byla mimo jiné viditelná už za 2. světové války, nebo během covidové pandemie. Královna Alžběta figurovala jako opěrný bod a symbol pro nespočet lidí, které doprovázela po celý život. Její devízou byl také fakt, že se za svého života lidem v jejich očích neznehodnotila. Případů, kdy lidé začali nějakou osobnost kolektivně nenávidět známe nespočet. O to víc je obdivuhodné, že je Alžbeta doposud, i navzdory své smrti, silným symbolem sounáležitosti pro řadu lidí.  

Británie se loučí s královnou Alžbětou II. - 14. září 2022 - Studio 6 | Česká televize. (n.d.). Česká Televize. https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096902795-studio%206/222411010100914/cast/934048/?fbclid=IwAR3pIac1BGRLR4OTvXV2qfQIPOX0pPUO3KBqptCjxpqqX3xPe_C1dpkJ3HE


Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžete jít za svými sny. Provedu vás krajinou vlastní duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Nebojte se udělat první krok.

Mgr. Tereza Lysá
star star star star star
(5)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Poskytuji psychologické poradenství pro dospívající a dospělé klienty, s důvěrou, že řešení k trápení může objevit každý sám v sobě, a to pokud pozná vlastní potřeby a zdroje.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(22)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Soňa Šafářová
star star star star star
(1)
person Dospělí
done 5 let praxe

Specializuji se především na témata Vašeho pracovního života: stres, vyhoření, pracovní změny, konflikty na pracovišti, problémy s efektivitou a motivací, work-life balance, atd.

Mgr. Katarína Holasová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 14 let praxe

Jako psycholožka se zaměřuji na problematiku závislostí všeho druhu. Služby poskytuji ve slovenštině, češtině i angličtině.

PhDr. Lenka Kolajová
star star star star star
person Dospělí
done 32 let praxe

Od roku 1996 se jako psycholog zaměřuji na jednotlivce i páry, pomáhám s rozvojem osobních, manažerských i sociálních dovedností, věnuji se poradenství, koučingu i konzultování.

Na sezení přispívají pojištovny:

Podobné články

Ondřej Zbejval – 17. 4. 2024

Závislosti všude kolem nás: Rozlišení mezi látkovými a nelátkovými závislostmi

V moderní době se potýkáme s celou řadou překážek. Svět se neustále zrychluje, vznikají nové sociální sítě a...

Tým Mám lékaře – 4. 4. 2024

Ztracená disociativní porucha identity ve stínu schizofrenie

Disociativní porucha identita (DID), dříve také známa jako mnohočetná porucha osobnosti, může být pro celou ř...

Kristýna Daňková – 14. 3. 2024

„Přecitlivělá“ generace sněhových vloček má výhodu: Řeší své problémy včas!

Uspět v dnešním světě není jednoduché. Žádá si to mnoho. Od těch „správných“ fyzických proporcí, přes perfek...