Psychologie prokrastinace: Proč odkládáme povinnosti a co s tím?

-
Psychologie prokrastinace: Proč odkládáme povinnosti a co s tím?

Prokrastinace, náš často nevítaný společník, vede k odkládání úkolů, čímž může způsobit značný stres a negativně ovlivnit naši celkovou produktivitu. Ačkoliv se může zdát, že jde jen o povrchní projev lenosti, skrývá se za ní složitá síť psychologických faktorů. V tomto článku se podíváme na hlubší kořeny prokrastinace a prozkoumáme strategie, které nám mohou pomoci vytvořit zdravé návyky.


Co způsobuje prokrastinaci?


První krok k překonání prokrastinace spočívá v pochopení, co ji pohání. Strach z neúspěchu, nedostatek motivace a dokonce i perfekcionismus mohou být klíčovými faktory, které nás dotlačují k odkládání úkolů. Zajímavým aspektem je také naše pohodlí v tzv. "zóně komfortu". Jakmile nám něco začne připadat obtížné nebo nekomfortní, sklony k odkládání se zvyšují. Porozumění těmto emocím je klíčové pro zahájení změny.


Strategie pro překonání prokrastinace


  1. Řešte stres: Odkládání úkolů často souvisí se stresem. Řešení stresu prostřednictvím kvalitního odpočinku, meditace a podpory od ostatních může výrazně snížit sklon k prokrastinaci.
  2. Stanovte si plán: Pocit, že máme dostatek času, může vést k odkládání úkolů až do poslední chvíle. Strukturování času s využitím diáře nebo kalendáře eliminuje nejistotu ohledně úkolů a posiluje odpovědnost. Pravidelná kontrola plánu během dne podporuje disciplínu.
  3. Rozdělte úkoly: Rozčlenění rozsáhlých úkolů do menších částí zpřehledňuje proces a snižuje odpor k jejich zahájení. Postupné dokončování menších úkolů může překonat prokrastinaci.
  4. Přestávky jsou klíčové: Efektivní odpočinek je klíčový pro boj s prokrastinací. Krátší přestávky po splnění úkolů podporují psychickou pohodu a předcházejí vyhoření.
  5. Okamžité jednání: Návyk „udělám to hned“ pro malé úkoly minimalizuje hromadění stresu. Rychlá reakce na drobnosti, jako jsou platby nebo menší úkoly, snižuje celkovou zátěž a odvrací prokrastinační sklony.


Vliv prokrastinace na psychické zdraví


Prokrastinace není pouze otázkou produktivity, ale může mít i vážný dopad na naše psychické zdraví. Když odložíme úkol, který je nezbytný pro dosažení našich dlouhodobých ambicí, může to vyvolat pocit viny, bezmocnosti a nejistoty. Tato frustrace může být základem pro rozvoj nejen stresu a úzkosti, ale také depresivních symptomů. Opakované odkládání úkolů může podkopat naši schopnost věřit ve vlastní schopnosti. To může vytvořit začarovaný kruh, kde snížená sebeúcta vede k větší prokrastinaci a naopak.


Podpora od profesionála


V případě, že prokrastinace zásadně ovlivňuje váš každodenní život, nebojte se vyhledat podporu od profesionála. Psycholog může poskytnout nástroje k efektivnějšímu řešení prokrastinace a nabídnout podporu během vaší změny. Můžete se k němu objednat přímo na naši platformě.


Jako vždy je třeba nezapomenout na realistický přístup. Výsledky nejsou okamžité, ale s postupem času a trpělivostí můžeme dosáhnout pozitivních změn a zlepšit naši celkovou kvalitu života. Jde o náročnou cestu, ale zároveň také příležitost k osobnímu růstu a rozvoji.

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Tereza Lysá
star star star star star
(5)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Poskytuji psychologické poradenství pro dospívající a dospělé klienty, s důvěrou, že řešení k trápení může objevit každý sám v sobě, a to pokud pozná vlastní potřeby a zdroje.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(2)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžete jít za svými sny. Provedu vás krajinou vlastní duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Nebojte se udělat první krok.

Mgr. et Mgr. Martina Salamonová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 16 let praxe

Terapii vnímám jako cestu doprovázení a společného hledání zdrojů jedinečnosti člověka. Důvěřuji, tomu že: "Svět je lepší místo, protože JÁ, TY, VY na něm jsme".

Mgr. Soňa Šafářová
star star star star star
(1)
person Dospělí
done 5 let praxe

Specializuji se především na témata Vašeho pracovního života: stres, vyhoření, pracovní změny, konflikty na pracovišti, problémy s efektivitou a motivací, work-life balance, atd.

Mgr. Katarína Holasová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 14 let praxe

Jako psycholožka se zaměřuji na problematiku závislostí všeho druhu. Služby poskytuji ve slovenštině, češtině i angličtině.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí, děti
done 10 let praxe

„Byť štastný nikdy nevyjde z módy. – Lilly Pulitzer“

Podobné články

Mgr. Lucie Marcinčínová – 19. 5. 2023

Panická ataka a jiné úzkostné stavy

Duševní onemocnění se v průběhu života vyskytne asi u poloviny z nás. V posledních letech výrazně přibývají n...

Tým Mám lékaře – 9. 11. 2022

Stres a rizika s ním spojená

V moderní době plné pracovních a vzdělávacích povinností je mnohdy složité najít si čas na to, co nás zajímá...

Tým Mám lékaře – 4. 4. 2024

Ztracená disociativní porucha identity ve stínu schizofrenie

Disociativní porucha identita (DID), dříve také známa jako mnohočetná porucha osobnosti, může být pro celou ř...