Problémy se spánkem, aneb co je to spánková laboratoř

-
Problémy se spánkem, aneb co je to spánková laboratoř

Problémy se spánkem v nějaké podobě postihnou jednou za čas většinu z nás. Může se jednat o problémy s usínáním, časté noční probouzení, pocit vyčerpání či i poměrně běžné chrápání. Pokud vás tyto situace trápí spíše výjimečně, není se čeho bát a jedná se o naprosto běžnou záležitost. Problém však nastává v případě, kdy se potíže opakují a ovlivňují i kvalitu bdělého života. Existuje mnoho cest, jak kvalitu spánku zlepšit – pomoci může spánková hygiena či sezení u psychologa. Ve chvíli, kdy se situace i přes to nelepší, je vhodné zvážit návštěvu ve spánkové laboratoři.


Co je to spánková laboratoř?

Spánkové laboratoře obvykle nalezneme v nemocnicích či jiných specializovaných zařízeních zabývajících se spánkem. V současné době poptávka po nich převyšuje nabídku a není tak výjimkou, že si na vyšetření pacient počká i několik týdnů. Vyšetření samotné pak probíhá v místnosti nepříliš odlišné od běžné ložnice, kdy je pacient uložen na pohodlné lůžko a po dobu jedné noci monitorován několika přístroji, které snímají veškerou jeho noční aktivitu. Součástí vyšetření je i rozhovor s lékařem, který s pacientem probere jeho běžné denní fungování a spánkový režim. Další den jsou získaná data vyhodnocena a následně jsou probrány možnosti léčby.


S čím může spánková laboratoř pomoci?

Nejčastějšími pacienty spánkové laboratoře jsou osoby trpící insomnií, tedy nespavostí. Ta se může projevovat problémy s usínáním, častým nočním buzením či příliš brzkým vstáváním. Dále může vyšetření pomoci osobám, které trápí hypersomnie, narkolepsie či i relativně běžné chrápání.


Problémy se spánkem mnoho lidí podceňuje i přes to, že je spánek naprosto nezbytný pro zdravé fungování těla jak po fyzické, tak po psychické stránce. Ve chvíli, kdy se i přes důsledné dodržování spánkové hygieny nedokážete pořádně vyspat je nutné daný problém řešit s odborníky. Dlouhodobý nedostatek spánku může vést k množství zdravotních problémů a významně snižovat kvalitu života. Nebojte se tedy svou situaci konzultovat s lékařem či se přímo obrátit na specialisty v tomto oboru.

Spánková laboratoř | Altoa s.r.o. (n.d.). https://www.altoa.cz/spankova-laborator

Durkáčová, K. (2015). Kdy jít spát do laboratoře? em.muni.cz. https://www.em.muni.cz/vite/3841-kdy-jit-spat-do-laboratore

Wwwbenes-MichlCz, B. &. M. (n.d.). Spánková laboratoř | Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov. https://www.hospital-bn.cz/oddeleni/spankova-laborator/

Spánková laboratoř během jedné noci odhalí tzv. spánkový syndrom: Nemocnice Jihlava. (n.d.). https://www.nemji.cz/spankova-laborator-behem-jedne-noci-odhali-tzv-spankovy-syndrom/d-3476 

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. et Mgr. Michaela Zatloukalová
star star star star star
(4)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Potřebujete se vyrovnat s různými starostmi ve svém životě? Bojujete s úzkostmi, depresemi, či obsedantně kompulzivní poruchou? Společně můžeme pracovat na čemkoliv, co vás trápí.

Mgr. Denisa Kolouchová
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí
done 4 roky praxe

Jsem psychologem ve zdravotnictví v Centru duševního zdraví. V praxi se věnuji zejména pacientům s psychotickým onemocněním, dále také poruchou osobnosti a neurotickými obtížemi.

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(18)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Lucie Marcinčínová
star star star star star
(7)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Jako psycholog a terapeut se ve své práci opírám především o odborné vzdělání, můj přístup je orientovaný na řešení. Nebudu soudit vás ani velikost vašeho problému.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Taťána Koloničná
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 2 roky praxe

"Někdy je toho na nás moc. Jsem tady s Vámi a můžeme si tou cestou projít společně."

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžeš jít za svými sny... Provedu Tě krajinou Tvé duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Neboj se udělat první krok...

Podobné články

Kristýna Daňková – 14. 3. 2024

„Přecitlivělá“ generace sněhových vloček má výhodu: Řeší své problémy včas!

Uspět v dnešním světě není jednoduché. Žádá si to mnoho. Od těch „správných“ fyzických proporcí, přes perfek...

Tým Mám lékaře – 4. 3. 2024

Jak zvládnout home office a zůstat produktivní?

V posledních letech se práce z domova stala stále běžnější alternativou k tradičnímu kancelářskému prostředí....

Tým Mám lékaře – 15. 2. 2024

Klíč k uvolnění: Praktický průvodce meditací

Meditace je praxe, která má kořeny hluboko v dávných tradicích a filozofiích a stala se v moderním světě neje...