Vitamíny rozpustné v tucích – jejich význam, a kde je najdeme

-
Vitamíny rozpustné v tucích – jejich význam, a kde je najdeme

Vitaminy jsou nesmírně důležité pro správné fungování organismu, jelikož se významně podílí na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Svůj význam mají také při výstavbě nových tkání, pomáhají při prevenci proti onemocněním, zpomalují stárnutí a posilují imunitní systém. V dnešním článku se dozvíte, jak se vitamíny dělí a jak jsou pro naše tělo konkrétně prospěšné.


Dělení vitamínů

Podle svých chemických vlastností dělíme vitamíny na rozpustné ve vodě (hydrofilní) a rozpustné v tucích (lipofilní). Toto dělení je podstatné primárně proto, že zatímco vitamíny lipofilní se ukládají v organismu a jejich zásoby vydrží v těle i několik týdnů, hydrofilní se až na výjimku vitamínu B12 v organismu ukládat neumějí, vylučují se močí a je nutné je průběžně doplňovat. V dnešním článku se zaměříme na vitaminy lipofilní.


Vitamíny rozpustné v tucích: A, D, E, K


Vitamíny rozpustné ve vodě: C, B-Komplex (B1, B2, B6, B12 či kyselina listová)


Vitaminy rozpustné v tucích


Vitamin A

Vitamin A je esenciální pro zdravý vzhled pokožky a činnost pohlavních žláz. Svou funkci má také pro dobrý zrak.

Přebytek: praskání a krvácení rtů, podráždění

Nedostatek: šeroslepost, zbrzdění růstu (primárně u dětí)

Zdroje: mrkev, paprika, špenát, máslo, sýry, mléko


Vitamin D

Tento vitamin je v běžné stravě relativně vzácný, jeho nejbohatším zdrojem jsou ultrafialové paprsky, lze jej tedy získat pobytem na slunci. Důležitý je pro zdravé kosti, zuby, svaly, stejně jako pro mozek a srdce.

Přebytek: poškození ledvin, odvápnění měkkých tkání, narušení správného růstu

Nedostatek: svalová slabost, podráždění, křehkost ve stáří, zvýšená citlivost k infekcím

Zdroje: sluneční paprsky, ryby (losos, tuňák, treska), maso, mléko


Vitamin E

Další podstatný je vitamín E, který dodává energii, pomáhá při léčbě křečí, podporuje hojení kůže, dle nejnovějších výzkumů má dokonce antikarcinogenní (protinádorové) vlastnosti.

Přebytek: žaludeční potíže, průjmy

Nedostatek: nervové poruchy, porucha krvetvorby

Zdroje: listová zelenina, chléb, máslo, vejce, kukuřice


Vitamin K

Posledním vitamínem rozpustným v tucích je vitamin K. Významný je především pro srážlivost krve a správnou činnost jater.

Přebytek: není známo

Nedostatek: poruchy srážlivosti krve

Zdroje: zelené ovoce a zelenina, oves, pšenice, máslo, sýry


Vitaminy mají na zdravé fungování těla zcela nezpochybnitelný vliv. Základem jejich příjmu je vyvážená strava, při nedostatku je možné je doplňovat i přípravky z lékárny. 

Podobné články

Tým Mám lékaře – 24. 3. 2023

Disociativní porucha identity (DID) pod lupou – 1. díl

V  nedávném článku jsme si představili disociativní poruchu identity a poukázali na hlavní rozdíly mezi to...

Tým Mám lékaře – 20. 3. 2023

Jak poznat migrénu a jak se jí bránit

Migrény jsou velmi bolestivý stav, který může být pro pacienty velmi frustrující a omezující. I běžné denní ú...

Tým Mám lékaře – 2. 2. 2023

Přijímací zkoušky na psychologii – kde mohu studovat a jaké jsou moje šance?

Vědní obor psychologie v posledních letech v České republice nabral značně na popularitě a téměř každým rokem...