Pásový opar – jak ho poznat a co s ním dělat

-
Pásový opar – jak ho poznat a co s ním dělat

Zatímco plané neštovice jsou považovány spíše za dětskou nemoc, pásový opar, který způsobuje stejný vir, je onemocnění postihující primárně dospělé starší 50 let. V tomto článku se dozvíte, jak pásový opar poznat a co ho způsobuje.


Co pásový opar je, a jak vzniká?

Jedná se o velmi nepříjemné a bolestivé onemocnění, které se může rozvinout po prodělání planých neštovic. Zatímco proti nim si tělo vytvoří protilátky, které brání opětovnému prodělání, viru se však tělo kompletně nezbaví a ten pak zůstává i mnoho let v nervových buňkách. Ve chvíli, kdy je tělo oslabené (například jiným onemocněním nebo stresem) se může vir znovu projevit právě pásovým oparem.



Příznaky a přenos

Mezi první příznaky patří bolest v místech, kde se následně opar objeví. Může se jednat o svědění, pálení či pnutí, často snadno zaměnitelné s jiným onemocněním. Následně se obvykle do dvou dnů vyrojí na postiženém místě červené skvrny, z nichž vznikají puchýře. Výsev puchýřků obvykle probíhá v pruzích, z toho plyne označení pásový opar. Opar se může objevit kdekoliv na těle, nejčastěji však vzniká v oblasti trupu, ramen a krku. Mezi další příznaky patří únava, slabost, schvácenost či zvýšená teplota.

Jedná se o velmi infekční onemocnění, které je přenášeno dotykem. K jeho vypuknutí je ale zpravidla nutné, aby měla ohrožená osoba poškozenou pokožku, například drobnou ranku či oděrku. Ta pak představuje vstupní bránu viru do těla.


Léčba a prevence

Léčbu pásového oparu je nutné zahájit co nejdříve, aby se virus nezačal šířit dále do těla. Léčí se symptomy, nikoliv příčina nemoci. Běžně bývají podávána virostatika, a to buď ve formě tablet, ve vážnějších případech pak nitrožilně. U starších a oslabených osob může lékař podat i antibiotika. Pásový opar je relativně závažné onemocnění, které je vhodné vždy konzultovat s lékařem. U osob starších 60 let a u těhotných žen je návštěva lékaře nezbytná.


Vhodnou prevencí je především dodržování zdravé životosprávy, dostatek spánku a příjem vitamínů. Důležité je taktéž dodržování hygieny a časté mytí rukou, obzvlášť v případě, kdy dojde ke kontaktu s nakaženým. Při správné léčbě dochází k úplnému zotavení obvykle v horizontu dvou až šesti týdnů. 

Dvořák, M. M. (2021, Leden 22). Pásový opar – příznaky, přenos a léčba. EUC. https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/pasovy-opar-priznaky-prenos-a-lecba/

Bureš, P. J., PhD. (2019b, Březen 10). Pásový opar – příznaky a léčba. Dr.Max. https://www.drmax.cz/clanky/pasovy-opar-priznaky-a-lecba

Pears Health Cyber, www.pearshealthcyber.cz. (n.d.). Pásový opar - proč se objevuje a jak se ho zbavit. Lékárna.cz. https://www.lekarna.cz/clanek/pasovy-opar-proc-se-objevuje-a-jak-se-ho-zbavit/

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Taťána Koloničná
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 2 roky praxe

"Někdy je toho na nás moc. Jsem tady s Vámi a můžeme si tou cestou projít společně."

Mgr. et Mgr. Michaela Zatloukalová
star star star star star
(4)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Potřebujete se vyrovnat s různými starostmi ve svém životě? Bojujete s úzkostmi, depresemi, či obsedantně kompulzivní poruchou? Společně můžeme pracovat na čemkoliv, co vás trápí.

Mgr. Denisa Kolouchová
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí
done 4 roky praxe

Jsem psychologem ve zdravotnictví v Centru duševního zdraví. V praxi se věnuji zejména pacientům s psychotickým onemocněním, dále také poruchou osobnosti a neurotickými obtížemi.

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(18)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Lucie Marcinčínová
star star star star star
(7)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Jako psycholog a terapeut se ve své práci opírám především o odborné vzdělání, můj přístup je orientovaný na řešení. Nebudu soudit vás ani velikost vašeho problému.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžeš jít za svými sny... Provedu Tě krajinou Tvé duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Neboj se udělat první krok...

Podobné články

Kristýna Daňková – 14. 3. 2024

„Přecitlivělá“ generace sněhových vloček má výhodu: Řeší své problémy včas!

Uspět v dnešním světě není jednoduché. Žádá si to mnoho. Od těch „správných“ fyzických proporcí, přes perfek...

Tým Mám lékaře – 4. 3. 2024

Jak zvládnout home office a zůstat produktivní?

V posledních letech se práce z domova stala stále běžnější alternativou k tradičnímu kancelářskému prostředí....

Tým Mám lékaře – 15. 2. 2024

Klíč k uvolnění: Praktický průvodce meditací

Meditace je praxe, která má kořeny hluboko v dávných tradicích a filozofiích a stala se v moderním světě neje...