Krátkozrakost – jak vzniká a jak ji řešit

-
Krátkozrakost – jak vzniká a jak ji řešit

Krátkozrakost, tedy potíž s viděním na dálku, patří mezi velmi časté oční vady. Nejčastěji bývá diagnostikována už v dětství či během dospívání, ale může se vyvinout i později. Obvykle se zrak pacientovi zhoršuje postupně do jeho 20 až 25 let. Vývoj vady se po dovršení 25 let většině případů zcela zastaví. Čím je krátkozrakost způsobena a jak se s ní dá pracovat?


Vznik krátkozrakosti

Vznik krátkozrakosti, odborně myopie, souvisí zejména s genetickým předpoklady. Pokud jeden z rodičů touto vadou trpí, je možné, že se v nějaké míře objeví i u jeho potomka. Na vznik krátkozrakosti mohou mít však vliv i jiné faktory, jako například venkovní prostředí či přílišné namáhání oka. Zjednodušeně je jako myopie popisován stav, kdy se paprsky procházející rohovkou a čočkou nestřetnou na sítnici, ale již před ní. Následně se paprsky začnou rozbíhat a obraz na sítnici se zobrazí jako rozmazaný.


Projevy myopie

Osoba s touto oční vadou často mhouří oči při pohledu do dálky ve snaze zaostřit, u dětí bývají problémy s přečtením textu na tabuli. Čím je krátkozrakost větší, tím na kratší vzdálenost postižená osoba vidí a tím rozmazanější je obraz, který získává. Jedná se o onemocnění, které může mít velký vliv na kvalitu života a je nutné ho, především pak u dětí, odhalit co nejdříve.


Možnosti řešení krátkozrakosti

Mezi nejčastější možnosti řešení krátkozrakosti patří nošení dioptrických brýlí či kontaktních čoček. Zatímco brýle jsou vhodné i pro nejmenší děti, nošení kontaktních čoček se díky složitější manipulaci a nutnému dodržování přísné hygieny doporučuje až v dospívání. V současné době je možné vadu odstranit i trvale, a to laserovou či nitrooční operací očí. Během té dochází k odstranění dioptrií změnou zakřivení oční rohovky. Toto řešení bývá ve většině případů permanentní, pouze ojediněle je nutná další korekce.


Problémy se zrakem bývají často doprovázené také únavou a bolestí hlavy pramenící z neustálé snahy oka doostřit. Je tedy důležité řešit je co nejdříve a najít pro vás vyhovující korekční pomůcku. Pokud máte pocit, že se vás potíže se zrakem týkají, je ideální objednat se na prohlídku k vašemu praktickému lékaři či k oftalmologovi. 

Co je krátkozrakost? (2015, October 7). CooperVision Czech Republic. https://coopervision.cz/pece-o-zrak-a-zdrave-oci/co-je-kratkozrakost

info@neovize.cz. (n.d.). Co je to krátkozrakost. 2023 © NeoVize. https://www.neovize.cz/jake-jsou-ocni-vady-a-onemocneni/kratkozrakost/

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Tereza Lysá
star star star star star
(5)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Poskytuji psychologické poradenství pro dospívající a dospělé klienty, s důvěrou, že řešení k trápení může objevit každý sám v sobě, a to pokud pozná vlastní potřeby a zdroje.

Na sezení přispívají pojištovny:

MUDr. Monika Reháčková
star star star star star
done 5 let praxe

Oftalmológ po postupovej (kmeňovej) skúške 4/22. Pravidelne sa zúčastňujem domácich kongresov, online vzdelávanie a wetlabov. Aktívna...

Mgr. Markéta Mohamedová
star star star star star
(11)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 6 let praxe

Hledáte psychologa na míru v češtině, angličtině nebo holandštině? Bojíte se udělat první krok? Ten totiž bývá nejtěžší. Společně najdeme tu správnou cestu pro vás.

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžeš jít za svými sny... Provedu Tě krajinou Tvé duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Neboj se udělat první krok...

Mgr. Soňa Šafářová
star star star star star
person Dospělí
done 5 let praxe

Specializuji se především na témata Vašeho pracovního života: stres, vyhoření, pracovní změny, konflikty na pracovišti, problémy s efektivitou a motivací, work-life balance, atd.

PhDr. Lenka Kolajová
star star star star star
person Dospělí
done 32 let praxe

Dříve než budeš pomlouvat a soudit můj život, obuj si moje boty a projdi mou cestou. Projdi moji minulost, pociť moji slzy, zažij mou bolest, projdi roky, které jsem prošel já...

Na sezení přispívají pojištovny:

Podobné články

Kristýna Daňková – 14. 3. 2024

„Přecitlivělá“ generace sněhových vloček má výhodu: Řeší své problémy včas!

Uspět v dnešním světě není jednoduché. Žádá si to mnoho. Od těch „správných“ fyzických proporcí, přes perfek...

Tým Mám lékaře – 4. 3. 2024

Jak zvládnout home office a zůstat produktivní?

V posledních letech se práce z domova stala stále běžnější alternativou k tradičnímu kancelářskému prostředí....

Tým Mám lékaře – 15. 2. 2024

Klíč k uvolnění: Praktický průvodce meditací

Meditace je praxe, která má kořeny hluboko v dávných tradicích a filozofiích a stala se v moderním světě neje...