Lucidní snění – co se pod termínem skrývá, a jak začít

-
Lucidní snění – co se pod termínem skrývá, a jak začít

Pravděpodobně většina z nás již slyšela o fenoménu zvaném lucidní sen nebo také lucidní snění. Ne každý má ovšem jasnou představu, co se pod tímto termínem skrývá, a jakým způsobem si může tento stav navodit. Pokud se i vy chcete naučit, jak prožívat své sny jako reálný život, tak je tento článek přesně pro vás.


  • Lucidní sen – Jedná se o stav, kdy si spící člověk uvědomí, že je jeho sen pouhým snem a často ho tak dokáže plně ovládat, bez jakéhokoliv omezení, to se však u každého jedince může lišit. Lucidní sny pak můžete využít například na trénování různých dovedností, ve kterých se chcete zlepšit. Například výzkum Kliniky duševního zdraví v Mannheimu nám ukázal, že sportovci jsou schopni zlepšit své atletické dovednosti za pomocí lucidního snění. Je čistě na vás, jak s tímto stavem naložíte, můžete ho také využít na postupné vystavování se situacím, které ve vás vyvolávají úzkosti a pozorovat možné zlepšení.


Jak začít – Pro navození lucidních snů je nejdříve důležité trénovat vaši paměť na sny. Jednou z doporučovaných metod je vedení snáře. V praxi to znamená, že každé ráno po probuzení si zapíšete veškeré detaily, které si z vašich snů pamatujete. Samozřejmě se vám to nemusí dařit každý den, to je naprosto přirozené. S postupem času zjistíte, že si pamatujete stále více a více detailů a částí snů. Doporučuje se si během dne tento deník pročítat a snažit si dané sny vybavit, aby vám tak vaše sny utkvěly v paměti.


Poté, co si budete více pamatovat své sny, můžete se pokusit začít lucidně snít. Jednou z často používaných technik je metoda tzv. „Reality Checks“. Jedná se například o kontrolování času během dne. Snažte se alespoň jednou za hodinu podívat na své hodinky, či jiné hodiny, abyste se to postupně naučili dělat podvědomě. Může se pak stát, že to bezmyšlenkovitě uděláte ve snu, který vám není schopný ukázat správný čas a vy si tím můžete uvědomit, že sníte.


Dále se můžete pokusit pozorovat například zrcadla, jelikož mozek není ve snu schopný vytvořit adekvátní odraz a často působí spíše chaoticky, rozmazaně a nejasně. Poté se zkuste zamyslet, jak jste se na dané místo ve snu dostali, jelikož sny většinou postrádají logickou návaznost, což vám usnadní si vaše snění uvědomit.

Wikipedia contributors. (2023, March 27). Lucid dream. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Lucid_dream

Schädlich, M., & Erlacher, D. (2018). Practicing sports in lucid dreams – characteristics, effects, and practical implications. Current Issues in Sport Science. https://doi.org/10.15203/ciss_2018.007

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Katarína Holasová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 14 let praxe

Jako psycholožka se zaměřuji na problematiku závislostí všeho druhu. Služby poskytuji ve slovenštině, češtině i angličtině.

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(2)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžete jít za svými sny. Provedu vás krajinou vlastní duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Nebojte se udělat první krok.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí, děti
done 10 let praxe

„Byť štastný nikdy nevyjde z módy. – Lilly Pulitzer“

Mgr. Soňa Šafářová
star star star star star
(1)
person Dospělí
done 5 let praxe

Specializuji se především na témata Vašeho pracovního života: stres, vyhoření, pracovní změny, konflikty na pracovišti, problémy s efektivitou a motivací, work-life balance, atd.

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(23)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Barbora Kryštofová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 1 rok praxe

"Věřím, že každý z nás má úžasnou spoustu barev, které mohou zářit na kilometry daleko. Pojďme společně nechat vyniknout zrovna tu Vaši barevnou paletu."

Podobné články

Tým Mám lékaře – 30. 9. 2022

Efekt přihlížejícího – Vražda Kitty Genovesové

Efekt přihlížejícího nebo také „bystander effect“ je sociálně psychologický jev, se kterým se může v životě s...

Mgr. Lucie Marcinčínová – 19. 5. 2023

Panická ataka a jiné úzkostné stavy

Duševní onemocnění se v průběhu života vyskytne asi u poloviny z nás. V posledních letech výrazně přibývají n...

Tým Mám lékaře – 29. 3. 2023

4 důvody, proč navštěvovat psychologa pravidelně

V dnešní době se většina z nás potýká s celou řadou problémů, ať už to jsou například napjaté vztahy v rodině...