Jak zmírnit stres před svátky a užít si Vánoce?

-
Jak zmírnit stres před svátky a užít si Vánoce?

Blíží se období vánočních svátků a ačkoliv je to čas radosti a pohody, mnoho lidí prožívá stres způsobený shonem spojeným s přípravami, nakupováním dárků a organizací rodinných setkání. Jak však můžeme dosáhnout harmonických a klidných Vánoc, které jsou skutečně spojeny s radostí a pohodou?


1. Čas věnovaný plánování se vyplatí


Před Vánocemi si udělejte čas na plánování. Sestavte si seznam úkolů, které musíte udělat, a stanovte si reálné termíny. Tím se vyhnete děláním věcí na poslední chvíli a zbytečnému stresu.


2. Podělte se o úkoly


Nemusíte dělat vše sami. Delegujte úkoly a nechte si pomoc od rodiny a přátel. Spolupráce s ostatními může snížit zátěž a zvýšit radost ze společné přípravy.


3. Přemýšlejte o financích


Stanovte si rozpočet pro vánoční nákupy a snažte se ho dodržovat. Finanční stres může být jedním z největších zátěží během svátků, takže je důležité mít realistické očekávání.


4. Vyhýbejte se perfekcionismu


Nemusíte mít naprosto dokonalé Vánoce. Přijměte skutečnost, že některé věci nevyjdou podle plánu, a soustřeďte se na to, co je pro vás nejdůležitější - trávení času s rodinou a přáteli.


5. Mějte čas pro sebe


Nenechte se zahltit povinnostmi. Vytvořte si čas na odpočinek a relaxaci. To může zahrnovat čtení knihy, poslech vánoční hudby nebo jednoduše klidnou procházku v přírodě.


6. Na stravě a pohybu záleží


Vánoční období je často spojeno s množstvím těžkého jídlem. Snažte se stravu obohatit i něčím jiným a nezapomínejte na pravidelný pohyb. Fyzická aktivita může navíc pomoci snížit úroveň stresu a zlepšit náladu.


7. Omezte čas strávený na sociálních sítích


Sociální sítě mohou vytvářet nerealistická očekávání a zvyšovat stres. Zaměřte se spíše na skutečné a hlubší spojení s lidmi okolo vás. Pokud vás digitální detox zajímá více, přečtěte si náš článek.


8. Dárky s významem jsou nejlepší


Nejde jen o kvantitu, ale spíše o kvalitu. Zamyslete se nad tím, co by opravdu potěšilo vaše blízké. Někdy může jeden důkladně vybraný dárek přinést více radosti než pět dárků bez významu.


9. Oceňte to, co už máte


Nezapomínejte na to, co je skutečně důležité. Než přemýšlet nad tím co vám schází raději věnujte čas vděčnosti za to, co máte, a co vám lidé kolem vás přináší.


Vánoce mohou být opravdu magickým obdobím, pokud se naučíme zvládat stres a soustředíme se na to, co je opravdu důležité. Pamatujte, že nejlepší dárek, který můžete dát, je vaše přítomnost a láska.

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. et Mgr. Martina Salamonová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 16 let praxe

Terapii vnímám jako cestu doprovázení a společného hledání zdrojů jedinečnosti člověka. Důvěřuji, tomu že: "Svět je lepší místo, protože JÁ, TY, VY na něm jsme".

Mgr. Soňa Šafářová
star star star star star
(1)
person Dospělí
done 5 let praxe

Specializuji se především na témata Vašeho pracovního života: stres, vyhoření, pracovní změny, konflikty na pracovišti, problémy s efektivitou a motivací, work-life balance, atd.

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(2)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžete jít za svými sny. Provedu vás krajinou vlastní duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Nebojte se udělat první krok.

Mgr. Katarína Holasová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 14 let praxe

Jako psycholožka se zaměřuji na problematiku závislostí všeho druhu. Služby poskytuji ve slovenštině, češtině i angličtině.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí, děti
done 10 let praxe

„Byť štastný nikdy nevyjde z módy. – Lilly Pulitzer“

Mgr. Barbora Kryštofová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 1 rok praxe

"Věřím, že každý z nás má úžasnou spoustu barev, které mohou zářit na kilometry daleko. Pojďme společně nechat vyniknout zrovna tu Vaši barevnou paletu."

Podobné články

Tým Mám lékaře – 28. 12. 2023

Psychologie štěstí: Cesta k trvalému a hlubokému pocitu naplnění

Štěstí, neustále vyhledávaný pocit, které spojuje všechny lidské bytosti. Odpověď na otázku, jak, a jestli vů...

Tým Mám lékaře – 13. 12. 2023

Jak připravit novoroční předsevzetí tak, aby se podařilo splnit?

S příchodem každého nového roku se otevírá prostor pro sebereflexi a nové cíle. Ačkoli je tato tradice často...

Tým Mám lékaře – 15. 2. 2024

Klíč k uvolnění: Praktický průvodce meditací

Meditace je praxe, která má kořeny hluboko v dávných tradicích a filozofiích a stala se v moderním světě neje...