Proč toužíme po tuku a cukru – evoluční psychologie

-
Proč toužíme po tuku a cukru – evoluční psychologie

Dnešní společnost je zcela jistě konzumní. Znakem konzumního života je nadbytek. Ten člověk pociťuje i v případě tuků a cukrů, ke kterým dnes máme mimořádně jednoduchý přístup. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, proč naše tělo a mysl touží právě po těchto dvou věcech? Je to právě kvůli jejich snadné dostupnosti, nebo jsou ve hře i jiné důvody? Na odpovědi k těmto otázkám se zaměříme v tomto článku, a to z pohledu evoluční psychologie.


Únik před predátory byl pro naše předky absolutní prioritou, a proto jsme si za řadu generací vytvořili řadu postupů, které nás před nebezpečím dokázaly uchránit. Rozpoznání predátora ale nebyla jediná důležitá věc, na kterou bylo třeba brát ohled. Obdobně důležitá byla konzumace správné potravy. Některé potraviny nacházející se v divoké přírodě jsou výživné, jiné zase jedovaté. S postupem času se právě díky tomuto vědomí po celé lidské populaci rozšířily geny, které nám umožnily vyhýbat se nebezpečným potravinám a vyhledávat spíše ty nutričně výživné. Tyto geny nicméně ovlivňují naše chování nepřímo, a to tím, že nás vedou k tomu, abychom po určitých potravinách toužili a další odmítali.


Dříve se naši předci pohybovali po afrických savanách, kde byl cukrů a živočišných tuků nedostatek. Abychom získali živočišný tuk, naši předci byli nuceni lovit zvířata, nebo se případně zmocnit kořisti, kterou zabil někdo jiný. Zdrojem cukru bylo dříve ovoce, které také nebylo k dispozici celoročně a jeho sběr s sebou nesl také značné nástrahy. Odměnou za sběr ovoce a lovení kořisti byl nutriční dostatek v podobě dostatečného množství cukru a tuku v našich tělech. Jednalo se tak o evoluční výhodu a pro člověka zcela klíčový adaptační prvek v nehostinných prostředích.


Z této evoluční výhody se dnes stává spíše problém. Příliš velké množství tuku a cukru je totiž škodlivé. Dříve to pro nás riziko nebylo, avšak v dnešní době to je díky naprostému dostatku potravin značný problém. Člověk dnes zkrátka žije ve zcela jiném prostředí, než ve kterém se evolučně vyvinul.

Evans, D., & Zarate, O. (2002). Evoluční psychologie.

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Katarína Holasová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 14 let praxe

Jako psycholožka se zaměřuji na problematiku závislostí všeho druhu. Služby poskytuji ve slovenštině, češtině i angličtině.

Mgr. Lucie Marcinčínová
star star star star star
(8)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Jako psycholog a terapeut se ve své práci opírám především o odborné vzdělání, můj přístup je orientovaný na řešení. Nebudu soudit vás ani velikost vašeho problému.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Kristýna Polášková
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 1 rok praxe

Nabízím bezpečný prostor, v rámci kterého můžeme prozkoumat Váš problém a společně hledat možné cesty, jak problém řešit.

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(2)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžete jít za svými sny. Provedu vás krajinou vlastní duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Nebojte se udělat první krok.

Mgr. Taťána Koloničná
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 2 roky praxe

"Někdy je toho na nás moc. Jsem tady s Vámi a můžeme si tou cestou projít společně."

Mgr. et Mgr. Michaela Zatloukalová
star star star star star
(5)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Potřebujete se vyrovnat s různými starostmi ve svém životě? Bojujete s úzkostmi, depresemi, či obsedantně kompulzivní poruchou? Společně můžeme pracovat na čemkoliv, co vás trápí.

Podobné články

Ondřej Zbejval – 17. 4. 2024

Závislosti všude kolem nás: Rozlišení mezi látkovými a nelátkovými závislostmi

V moderní době se potýkáme s celou řadou překážek. Svět se neustále zrychluje, vznikají nové sociální sítě a...

Tým Mám lékaře – 4. 4. 2024

Ztracená disociativní porucha identity ve stínu schizofrenie

Disociativní porucha identita (DID), dříve také známa jako mnohočetná porucha osobnosti, může být pro celou ř...

Kristýna Daňková – 14. 3. 2024

„Přecitlivělá“ generace sněhových vloček má výhodu: Řeší své problémy včas!

Uspět v dnešním světě není jednoduché. Žádá si to mnoho. Od těch „správných“ fyzických proporcí, přes perfek...