Jak připravit novoroční předsevzetí tak, aby se podařilo splnit?

-
Jak připravit novoroční předsevzetí tak, aby se podařilo splnit?

S příchodem každého nového roku se otevírá prostor pro sebereflexi a nové cíle. Ačkoli je tato tradice často plná naděje, mnoho lidí naráží na obtíže, když se snaží plnit nastavené cíle po celý rok. Tento článek se pokusí probrat základní aspekty spojené s vytvářením a úspěšným dosahováním novoročních předsevzetí a nabídne konkrétní strategie, jak překonat překážky a vytvořit realistické, dosažitelné a trvalé změny.


1. Vymyslete si konkrétní cíle


Než začnete vytvářet předsevzetí, pečlivě si promyslete, čeho přesně chcete dosáhnout. Místo obecných cílů, jako je "zhubnout" nebo "víc cvičit" si stanovte konkrétní, měřitelné, dosažitelné a časově vymezené cíle, například "zhubnout 5 kilogramů do konce června" nebo "cvičit denně alespoň 30 minut." 


2. Vytvořte si podrobný plán


Každý cíl potřebuje plán, jak ho dosáhnout. Zkuste rozdělit svůj cíl na menší kroky a stanovte si jasné mezicíle. Například, pokud je vaším cílem cvičit pravidelně, začněte tím, že si stanovíte harmonogram cvičení na každý týden a postupně navyšujte intenzitu.


3. Změny by měly začít postupně


Nevytvářejte předsevzetí, které vyžaduje radikální změny přes noc. Postupné začlenění změn do vašeho života vám umožní přizpůsobit se a udržet dlouhodobou konzistenci. Pokud například chcete začít zdravější stravovací režim, začněte postupně nahrazovat nezdravé potraviny zdravějšími alternativami.


4. Připravte si podporující prostředí


Prostředí, ve kterém žijete, může mít výrazný vliv na vaši schopnost dodržovat předsevzetí. Ujistěte se, že vaše okolí podporuje váš cíl. Například, pokud máte za cíl více číst, domluvte se s rodinou, že vám vyhradí tichou místnost v určité časy.


5. Zapojte okolí


Sdílejte své předsevzetí s přáteli nebo rodinou. Mít podporu a sdílet své cíle s ostatními může posílit vaši motivaci a závazek k jejich dosažení.


6. Buďte flexibilní


Budete narazeni na překážky, a to je v pořádku. Důležité je být flexibilní a schopen se adaptovat na změny. Pokud se plán nebo cíle ukážou jako nevhodné, nebojte se je přepracovat a upravit.


7. Odměňujte se za úspěchy


Každý dosažený cíl nebo malý úspěch si zaslouží odměnu. Buďte vůči sobě laskaví a odměňujte se za svou snahu. To posiluje pozitivní spojení s cílem a motivuje vás pokračovat.


8. Sebehodnocení může někdy škodit


Neměřte svou hodnotu jen tím, jak jste úspěšní při dosahování cílů. Cesta k dosažení cílů je plná pokusů a omylů, a je důležité se z každého neúspěchu poučit.


9. Hledejte profesionální pomoc, pokud je to potřeba:


Pokud cítíte, že nedokážete překonat překážky nebo že je obtížné dosáhnout svých cílů, nebojte se vyhledat pomoc od odborníků. Kariérní poradci, koučové nebo psychologové mohou poskytnout podporu a vedení.


Tvorba a dosahování novoročních předsevzetí vyžaduje nejen jasnou vizi, ale také psychickou připravenost. S plánem, flexibilitou a pozitivním přístupem můžete maximalizovat šance na úspěch. Nezapomeňte, že proces dosahování cílů je stejně důležitý jako samotné dosažení cíle. Udělejte si čas na sebereflexi, učte se ze svých zkušeností a těšte se z každého kroku na cestě k dosažení svých novoročních předsevzetí.

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(2)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžete jít za svými sny. Provedu vás krajinou vlastní duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Nebojte se udělat první krok.

Mgr. Tereza Lysá
star star star star star
(5)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Poskytuji psychologické poradenství pro dospívající a dospělé klienty, s důvěrou, že řešení k trápení může objevit každý sám v sobě, a to pokud pozná vlastní potřeby a zdroje.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. et Mgr. Martina Salamonová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 16 let praxe

Terapii vnímám jako cestu doprovázení a společného hledání zdrojů jedinečnosti člověka. Důvěřuji, tomu že: "Svět je lepší místo, protože JÁ, TY, VY na něm jsme".

Mgr. Soňa Šafářová
star star star star star
(1)
person Dospělí
done 5 let praxe

Specializuji se především na témata Vašeho pracovního života: stres, vyhoření, pracovní změny, konflikty na pracovišti, problémy s efektivitou a motivací, work-life balance, atd.

Mgr. Katarína Holasová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 14 let praxe

Jako psycholožka se zaměřuji na problematiku závislostí všeho druhu. Služby poskytuji ve slovenštině, češtině i angličtině.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí, děti
done 10 let praxe

„Byť štastný nikdy nevyjde z módy. – Lilly Pulitzer“

Podobné články

Tým Mám lékaře – 29. 3. 2023

4 důvody, proč navštěvovat psychologa pravidelně

V dnešní době se většina z nás potýká s celou řadou problémů, ať už to jsou například napjaté vztahy v rodině...

Tým Mám lékaře – 28. 12. 2022

Logoterapie a její základy

Pokud uvažujete o terapii, určitě je dobré předem zjistit, co vlastně hledáte. Ne každý typ terapie musí vyho...

Kristýna Daňková – 14. 3. 2024

„Přecitlivělá“ generace sněhových vloček má výhodu: Řeší své problémy včas!

Uspět v dnešním světě není jednoduché. Žádá si to mnoho. Od těch „správných“ fyzických proporcí, přes perfek...