Extrovert a Introvert – opačné povahové rysy rozsáhlého spektra

-
Extrovert a Introvert – opačné povahové rysy rozsáhlého spektra

V životě jste se již pravděpodobně setkali s označením, že jste buď extrovert, nebo introvert. Ne vždy ale tyto dva pojmy definují člověka přesně. Přestože některé z nás lidé nabíjí energií a nepohrdneme pořádným večírkem, nic v životě nevynahradí lenivý večer se sklenkou vína u oblíbeného seriálu. Škatulkování lidí na extroverty a introverty tak dostává trošku trhliny. To je pravděpodobně dáno tím, že charakteristika člověka se pohybuje na rozmezí škály, nikdo tak velmi pravděpodobně nespadá úplně do jediné, či druhé škatulky.


Extrovert – Jedním z pěti základních rysů osobnosti je extroverze. Jako další lze uvést například neuroticismus či přívětivost. Dohromady těmto faktorům říkáme v psychologii „velká pětka“, o ní si ale více řekneme v nadcházejících článcích. Každá z těchto vlastností má své vlastní spektrum, do kterého spadá každý z nás. Extroverze je typická tím, že daný jedinec čerpá energii a sílu především ze svého okolí. Libuje si v přítomnosti druhých, obráží různé večírky a další společenské události jej spíše nabudí, nežli vysílí. Silně extrovertní jedinci na druhou stranu mohou mít častěji sklony k nudě, pokud tráví čas o samotě.

C. G. Jung definoval extroverzi jako obrácení libida ven, zatímco introverzi specifikoval jako obrácení libida dovnitř. V praxi to znamená, že extrovertní jedinci vyhledávají uspokojení v okolním světě.


Introverze – Jak je již zmíněno v odstavci výše, tito lidé spíše vyhledávají uspokojení ve svém vlastním vnitřním světě, nikoliv ve světě okolním, jako je tomu u extrovertů. Typický introvert dle H. J. Eysencka je tichý, stahuje se do sebe, rezervovaný, drží si odstup, nepodléhá okamžitým impulzům a preferuje určitý řád.


Ambivert – Jak již víme, extrovert a introvert jsou pouze dva extrémy jednoho spektra, proto drtivá většina z nás spadá někam na pomezí těchto dvou extrémů. Každý jedinec je obvykle mixem těchto dvou typů, který se definuje označením ‚‚ambivert‘‘. Tyto jedince bychom mohli označit za velmi přizpůsobivé, jelikož jsou schopni se v různých situacích zachovat vcelku odlišně.


Považujete se spíše za extroverta či introverta? Nebo máte pocit, že k vám nejvíce sedí pojem ambivert? Dejte nám vědět na našem Discord serveru v sekci role, kde můžete jednoduše hlasovat.

Wikipedia contributors. (2023e). Extraversion and introversion. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Extraversion_and_introversion

Jarrett, C. (2022). What is an ambivert? BBC Science Focus Magazine. https://www.sciencefocus.com/science/what-is-an-ambivert/

BSc, E. H. (2023). Introvert vs Extrovert: A Look at the Spectrum & Psychology. PositivePsychology.com. https://positivepsychology.com/introversion-extroversion-spectrum/#definitions

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Tereza Lysá
star star star star star
(5)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Poskytuji psychologické poradenství pro dospívající a dospělé klienty, s důvěrou, že řešení k trápení může objevit každý sám v sobě, a to pokud pozná vlastní potřeby a zdroje.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(22)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Petra Svatoňová LL.M.
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 12 let praxe

„V každém okamžiku máme dvě možnosti: vykročit vpřed směrem k růstu, nebo se stáhnout zpět ...“ Abraham Maslow

Mgr. Soňa Šafářová
star star star star star
(1)
person Dospělí
done 5 let praxe

Specializuji se především na témata Vašeho pracovního života: stres, vyhoření, pracovní změny, konflikty na pracovišti, problémy s efektivitou a motivací, work-life balance, atd.

Mgr. Taťána Koloničná
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 2 roky praxe

"Někdy je toho na nás moc. Jsem tady s Vámi a můžeme si tou cestou projít společně."

Mgr. Kristýna Polášková
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 1 rok praxe

Nabízím bezpečný prostor, v rámci kterého můžeme prozkoumat Váš problém a společně hledat možné cesty, jak problém řešit.

Podobné články

Tým Mám lékaře – 10. 7. 2023

Jak se vyrovnat se stresem: 5 účinných strategií pro zvládání každodenního tlaku

Stres je nepostradatelnou součástí moderního života. Každodenní tlak a nároky, s nimiž se setkáváme, mohou zp...

Tým Mám lékaře – 14. 11. 2022

Jak vybrat svého psychologa?

Vybrat si správného psychologa může být pěkný oříšek, a ne každý z nás má zcela jasno, podle jakých kritérií...

Tým Mám lékaře – 6. 9. 2022

Smysl života dle psychiatra Viktora Frankla – najděte svůj

Každý z nás pravděpodobně již pocítil, že život tu není jen od toho, aby se bezmyšlenkovitě odžil, život by p...