Experiment Vesmír 25 – Dokonalý život jako zkáza lidstva

-
Experiment Vesmír 25 – Dokonalý život jako zkáza lidstva

Za celou naši historii bylo provedeno mnoho děsivých a neetických experimentů, tento je však děsivý trochu jiným způsobem. Pravděpodobně většina z nás touží po vysněném a dokonalém životě. Tuto myšlenku vystihuje termín tzv. utopie, ta ve zkratce značí společnost, která je považována za dokonalou a ideální. Experiment zvaný Vesmír 25 se pokoušel najít odpověď na otázku, jak by život v takové utopii vypadal a zda by pro nás byla ideálním řešením. Jak tedy Vesmír 25 probíhal, a jak dopadl si ukážeme v tomto článku.


Vesmír 25 – John B. Calhoun podnikl tuto studii v letech 1954 až 1972 a celý experiment opakoval 25krát, kdy mu pokaždé vyšly stejné výsledky, z toho i plyne samotný název „Vesmír 25“. Ve své laboratoři Calhoun zhotovil dokonalý myší vesmír tak, aby omezil většinu faktorů zapříčiňující hrozbu a smrt. Mezi tyto faktory zařadil:

  • Prevenci migrace – Pro tyto účely byla vytvořená čtvercová místnost se stěnou o rozměrech 2,57 metrů a výškou 1,37 metrů.
  • Super přístupnost zdrojů – Jídlo a voda byly vždy přítomné a všeho byl dostatek. Stejně tak bylo k dispozici dostatek útočišť, aby se myši cítily v bezpečí a měly kde vychovávat mladé.
  • Kontrola nemocí – Myši byly pořízeny z výzkumného ústavu, odkud bylo zaručeno, že nebudou trpět žádnými nebezpečnými nemocemi. V průběhu experimentu pak nadále vědci celý prostor pravidelně čistili, aby nedošlo ke kontaminaci prostředí.
  • Predátoři – V experimentu nebyli přítomní ani žádní predátoři, aby bylo zajištěno bezpečí pro myši.


Fáze A – Nejdříve byly do místnost vloženy 4 páry. V této fázi se toho prozatím příliš nedělo, pouze se čekalo na další potomky. Tato fáze trvala 104 dní.


Fáze B – V této fázi nastal explozivní růst populace. Myši se v podmínkách hojně rozmnožovaly a až 5x se jejich populace zdvojnásobila. Zde se však začal vynořovat první problém, kdy populace mladých myší byla třikrát vyšší, než u myší starších, to by se v přirozeném prostředí nestalo.


Fáze C – 315. dnem začal růst populace výrazně zpomalovat a kvůli nadbytku mladších myší měly ostatní myši zapotřebí migrovat, což ale nebylo kvůli uzavřenosti místnosti možné. Mladí samci se tak stáhli doprostřed místnosti, kde mezi sebou bojovali a nezapojovali se tak do dění společnosti. Starší samci pak neměli s kým soupeřit a stali se tak znuděnými a apatickými. Kvůli tomu musely samičky neustále přesouvat svá mláďata, jelikož se necítily v bezpečí a tím se tak kompletně rozpadla sociální struktura. Apatie a nezájem starších i mladších samců společně s obavou samiček o své bezpečí tak zapříčinila výraznou redukci populace.


Fáze D – V poslední fázi došlo k drastické redukci a k závěrečnému vyhynutí, kdy poslední myš zemřela 1780. den. Zajímavostí je, že k poslednímu oplodnění došlo už 920. den.


J. Calhoun na základě této studie definoval dvě stádia smrti. První stádium se dle něj vyznačuje stavem ztráty smyslu života a druhým stádiem J. Calhoun označuje doslovný fyzický konec, tedy smrt. Zda je tento experiment také aplikovatelný na lidský život je na názoru každého z nás. Pokud ale u člověka dojde ke ztrátě smyslu života, může to mít z dlouhodobého hlediska fatální následky. Neváhejte se proto obrátit na naše psychology, kteří vám s problémem rádi pomůžou. Přečtěte si také článek o smyslu života.

Komořanský, J. M. (2022c, November 3). Dotyk.cz. www.dotyk.cz. https://www.dotyk.cz/magazin/vesmir-25-vyhynuti-lidstva-30000503.html

Calhoun, J. V. (1973b). Death Squared: The Explosive Growth and Demise of a Mouse Population. Proceedings of the Royal Society of Medicine, 66(1P2), 80–88. https://doi.org/10.1177/00359157730661p202

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Katarína Holasová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 14 let praxe

Jako psycholožka se zaměřuji na problematiku závislostí všeho druhu. Služby poskytuji ve slovenštině, češtině i angličtině.

Mgr. Lucie Marcinčínová
star star star star star
(8)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Jako psycholog a terapeut se ve své práci opírám především o odborné vzdělání, můj přístup je orientovaný na řešení. Nebudu soudit vás ani velikost vašeho problému.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Kristýna Polášková
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 1 rok praxe

Nabízím bezpečný prostor, v rámci kterého můžeme prozkoumat Váš problém a společně hledat možné cesty, jak problém řešit.

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(2)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžete jít za svými sny. Provedu vás krajinou vlastní duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Nebojte se udělat první krok.

Mgr. Taťána Koloničná
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 2 roky praxe

"Někdy je toho na nás moc. Jsem tady s Vámi a můžeme si tou cestou projít společně."

Mgr. et Mgr. Michaela Zatloukalová
star star star star star
(5)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Potřebujete se vyrovnat s různými starostmi ve svém životě? Bojujete s úzkostmi, depresemi, či obsedantně kompulzivní poruchou? Společně můžeme pracovat na čemkoliv, co vás trápí.

Podobné články

Ondřej Zbejval – 17. 4. 2024

Závislosti všude kolem nás: Rozlišení mezi látkovými a nelátkovými závislostmi

V moderní době se potýkáme s celou řadou překážek. Svět se neustále zrychluje, vznikají nové sociální sítě a...

Tým Mám lékaře – 4. 4. 2024

Ztracená disociativní porucha identity ve stínu schizofrenie

Disociativní porucha identita (DID), dříve také známa jako mnohočetná porucha osobnosti, může být pro celou ř...

Kristýna Daňková – 14. 3. 2024

„Přecitlivělá“ generace sněhových vloček má výhodu: Řeší své problémy včas!

Uspět v dnešním světě není jednoduché. Žádá si to mnoho. Od těch „správných“ fyzických proporcí, přes perfek...