Bulimie: Boj s neviditelným nepřítelem

-
Bulimie: Boj s neviditelným nepřítelem

Bulimie je psychické onemocnění, které postihuje ženy i muže. Podle Světové zdravotnické organizace trpí přibližně 1,5 – 5 % žen alespoň jednou v životě bulimií, procento mužů, kteří toto onemocnění zažijí, se naproti tomu pohybuje okolo 0,5 %. Bulimie je porucha příjmu potravy, která je charakterizována cyklickými epizodami přejídání a následným kompenzačním chováním, jako je zvracení, používání projímadel nebo přílišné cvičení. Toto onemocnění se projevuje nejen fyzickými symptomy, ale má také značný dopad na duševní zdraví postižených jedinců. V tomto článku si přiblížíme bulimii a zdůrazníme způsoby léčby.


Bulimie je komplexní porucha. Často je spojena s nízkým sebevědomím, sebepřijetím a negativním vnímáním těla. Lidé trpící bulimií často mívají mylný pocit, že jejich hodnota jako jednotlivce je závislá na jejich váze a vzhledu. Tento pocit vede k neustálému zápasu s jídlem, který se projevuje například nekontrolovatelným přejídáním s následnými pocity viny a hanby.

Fyzické dopady bulimie jsou vážné a mohou zahrnovat problémy s trávením, nedostatek živin, oslabení zubní skloviny, problémy se srdcem a další zdravotní komplikace. Důsledky pro duševní zdraví jsou ale stejně závažné. Lidé trpící bulimií často pociťují silný pocit ztráty kontroly nad svým jednáním a emocemi. Provázejí je často pocity viny, studu a zoufalství, což může vést k depresi a úzkosti.


Léčba bulimie je komplexní, zahrnuje psychoterapii, terapii za použití léčiv a výživové poradenství. Psychoterapie je klíčovou součástí léčby, protože pomáhá jednotlivci porozumět kořenům vlastní poruchy stravování, zvládat negativní myšlenky a naučit se zdravěji zvládat stres. Podpora od rodiny, přátel a profesionálů je tak důležitá pro úspěšné zotavení.


Je důležité si uvědomit, že bulimie není jen "špatným stravovacím chováním", ale vážným psychickým onemocněním, které vyžaduje profesionální péči. Osoby trpící bulimií potřebují porozumění, empatii a podporu okolí. Osvěta o tomto onemocnění jejíž cílem je eliminování stigma může pomoci vytvořit prostředí, ve kterém lidé trpící bulimií mohou o tomto onemocnění otevřeně hovořit a vyhledat patřičnou pomoc.

Světová zdravotnická organizace

National Eating Disorders Association

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. et Mgr. Michaela Zatloukalová
star star star star star
(4)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Potřebujete se vyrovnat s různými starostmi ve svém životě? Bojujete s úzkostmi, depresemi, či obsedantně kompulzivní poruchou? Společně můžeme pracovat na čemkoliv, co vás trápí.

Mgr. Denisa Kolouchová
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí
done 4 roky praxe

Jsem psychologem ve zdravotnictví v Centru duševního zdraví. V praxi se věnuji zejména pacientům s psychotickým onemocněním, dále také poruchou osobnosti a neurotickými obtížemi.

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(18)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Lucie Marcinčínová
star star star star star
(7)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Jako psycholog a terapeut se ve své práci opírám především o odborné vzdělání, můj přístup je orientovaný na řešení. Nebudu soudit vás ani velikost vašeho problému.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžeš jít za svými sny... Provedu Tě krajinou Tvé duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Neboj se udělat první krok...

Mgr. Taťána Koloničná
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 2 roky praxe

"Někdy je toho na nás moc. Jsem tady s Vámi a můžeme si tou cestou projít společně."

Podobné články

Kristýna Daňková – 14. 3. 2024

„Přecitlivělá“ generace sněhových vloček má výhodu: Řeší své problémy včas!

Uspět v dnešním světě není jednoduché. Žádá si to mnoho. Od těch „správných“ fyzických proporcí, přes perfek...

Tým Mám lékaře – 4. 3. 2024

Jak zvládnout home office a zůstat produktivní?

V posledních letech se práce z domova stala stále běžnější alternativou k tradičnímu kancelářskému prostředí....

Tým Mám lékaře – 15. 2. 2024

Klíč k uvolnění: Praktický průvodce meditací

Meditace je praxe, která má kořeny hluboko v dávných tradicích a filozofiích a stala se v moderním světě neje...