Využití AI v psychoterapii – rozvoj konverzační umělé inteligence

-
Využití AI v psychoterapii – rozvoj konverzační umělé inteligence
Autor obrázku: Claude AI UK

V posledním roce většina z nás zaregistrovala vysoký nárůst popularity umělé inteligence (AI). S novou technologií přicházejí i nové možnosti, které můžeme využít v náš prospěch v celé řadě profesí. Již dnes, např. v řízení dopravy, využíváme AI jako nástroj pro usnadnění našich životů. V dnešním článku si proto představíme, jakým způsobem by mohla být konverzační AI přínosem pro psychoterapii či psychiatrii, a kam toto odvětví směřuje.


Konverzační AI (CAI) – Ve zkratce se jedná o konkrétní typ technologie, která souběžně využívá umělou inteligenci, rozpoznávání hlasu a dále také aplikaci pro zasílání zpráv, ať už hlasových či textových. Tyto funkce jsou pak použity pro napodobení lidské konverzace, čímž vytvářejí dojem, že hovoříte s reálnou osobou. Pokud např. doma používáte Google Home nebo např. Alexu, tak jste již na vlastní kůži zažili funkce méně pokročilých konverzačních AI.


Výhody použití konverzační AI – V psychoterapii se již celou řadu let potýkáme s problémem, kdy není dostatek odborníků (především těch klinických), zatímco lidí, kteří se rozhodli vyhledat odbornou pomoc, neustále přibývá. Najít si dnes psychologa pak může zabrat klidně i několik měsíců, což rozhodně není ideální pro duševní zdraví jedince. Online poradny se dnes snaží řešit tuto situaci tím, že umožňují snadné a rychlé spojení s psychologem. Ke zlepšení této situace by také mohlo posloužit konverzační AI, jelikož není omezeno časem a pozorností odborníků. Pacient se tak bude moci kdykoliv obrátit na konverzační AI, která s ním nadále může vést rozhovor a např. mu tak pomoct se zvládnutím obtížné situace. Propracované a bezpečné konverzační AI pro veřejnost doposud vyvinuto nebylo, je ale takřka jisté, že se na něm intenzivně pracuje.


Absence terapeutického rozhovoru v psychiatrii – Dostupnost a časové možnosti odborníků ale nemusí být jediný problém, se kterým se pacient může setkat při návštěvě psychiatra. Především v USA řada výzkumů a analýz poukázala na fakt, že počet terapeutických rozhovorů v psychiatrii klesá. Dokonce po roce 2010 přes 50 % dotazovaných psychiatrů uvedlo, že nepraktikují žádnou formu psychoterapie (pro rozdíl mezi psychiatrem, psychologem a psychoterapeutem se podívejte na náš dřívější článek). Psychiatrům často chybí dostatečná finanční motivace, která by je motivovala k provádění těchto rozhovorů. Absence terapeutického rozhovoru může být však pro spoustu lidí nepřijatelný a nepříjemný zážitek, s čímž by znovu mohla pomoci konverzační umělá inteligence. Tato inteligence by pak mohla vést s pacienty smysluplné a delší rozhovory, které by řada z nich ve své léčbě značně ocenila. Avšak takovýto nástroj stále vyžaduje nespočet testů a vývoje, než bude použitelný v praxi a my si tak tedy budeme muset ještě pár let počkat.


Analýza dat v psychoterapii – Kromě neomezeného času nám AI může nabídnout i téměř neomezenou paměť. V budoucnu by tak mohli psychoterapeuti využít CAI pro analýzu velkého množství dat, jako je například individuální anamnéza, symptomy a další relevantní informace. CAI pak může pomoci psychoterapeutovi identifikovat takové vzorce, které by pro lidského odborníka nemusely být zcela zřejmé. Sezení by tímto způsobem mohla být více personalizovaná, a především by si tím i samotní psychoterapeuti ušetřili nějaký ten čas.


Doposud sice nemáme dostatek dat z klinických studií, ale např. v jedné studii na studentech se ukázalo, že po konverzaci s CAI většina studentů uvedla, že se po svěřeních svých problémů cítili podstatně lépe. To naznačuje, že použití konverzační umělé inteligence v psychoterapii by do budoucna opravdu mohlo mít smysl. Umělá inteligence nemůže nahradit lidský kontakt, na druhou stranu může být vhodným doplňkem v rámci léčby psychických potíží. Zároveň může být potenciálním zlepšením pro obor psychoterapie, který se stále potýká s nedostatkem odborníků. S použitím AI se ale pojí i řada výzev, ty si nastíníme v příštím článku.

Sedlakova, J., & Trachsel, M. (2022). Conversational artificial intelligence in psychotherapy: a new therapeutic tool or agent? American Journal of Bioethics, 23(5), 4–13. https://doi.org/10.1080/15265161.2022.2048739

Miner, A. S., Shah, N. H., Bullock, K., Arnow, B. A., Bailenson, J. N., & Hancock, J. T. (2019). Key considerations for Incorporating Conversational AI in Psychotherapy. Frontiers in Psychiatry, 10. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2019.00746

Tadmon, D., & Olfson, M. (2022). Trends in outpatient psychotherapy provision by U.S. psychiatrists: 1996–2016. American Journal of Psychiatry, 179(2), 110–121. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2021.21040338

Co je Konverzační AI: Zásady a příklady. (n.d.). https://www.chatcompose.com/cs/conversational.html

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Michaela Štěpánová
star star star star star
(20)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 6 let praxe

Řešíte krizové situace? Máte komunikační či vztahové potíže? Jste vystresovaní? Máte problémy ve škole? Chcete si zlepšit mínění o sobě samém? Společně nalezneme řešení.

Mgr. Katarína Holasová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 14 let praxe

Jako psycholožka se zaměřuji na problematiku závislostí všeho druhu. Služby poskytuji ve slovenštině, češtině i angličtině.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí, děti
done 10 let praxe

„Byť štastný nikdy nevyjde z módy. – Lilly Pulitzer“

Mgr. Tereza Lysá
star star star star star
(5)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Poskytuji psychologické poradenství pro dospívající a dospělé klienty, s důvěrou, že řešení k trápení může objevit každý sám v sobě, a to pokud pozná vlastní potřeby a zdroje.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(2)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžete jít za svými sny. Provedu vás krajinou vlastní duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Nebojte se udělat první krok.

Mgr. Soňa Šafářová
star star star star star
(1)
person Dospělí
done 5 let praxe

Specializuji se především na témata Vašeho pracovního života: stres, vyhoření, pracovní změny, konflikty na pracovišti, problémy s efektivitou a motivací, work-life balance, atd.

Podobné články

Tým Mám lékaře – 4. 1. 2023

Proč toužíme po tuku a cukru – evoluční psychologie

Dnešní společnost je zcela jistě konzumní. Znakem konzumního života je nadbytek. Ten člověk pociťuje i v příp...

Tým Mám lékaře – 6. 9. 2022

Smysl života dle psychiatra Viktora Frankla – najděte svůj

Každý z nás pravděpodobně již pocítil, že život tu není jen od toho, aby se bezmyšlenkovitě odžil, život by p...

Tým Mám lékaře – 15. 2. 2024

Klíč k uvolnění: Praktický průvodce meditací

Meditace je praxe, která má kořeny hluboko v dávných tradicích a filozofiích a stala se v moderním světě neje...