Obezita – o co se jedná, a jak s ní bojovat?

-
Obezita – o co se jedná, a jak s ní bojovat?

V současné době trpí v České republice nadváhou přibližně dvě třetiny dospělých a okolo deseti procent dětí a dospívajících. Ačkoliv se může zdát, že nadváha nemusí představovat větší zdravotní problém, rizika s ní spojená jsou obrovská. Co to obezita je, jaké jsou její příčiny, a jak s ní bojovat?


Co je to obezita?

Jako obezita se označuje tělesný stav, kdy se v těle ukládá nadměrné množství tuku. Míra nadváhy se nejčastěji vyhodnocuje pomocí tzv. BMI, tedy indexu tělesné hmotnosti. Jeho výpočet se provádí pomocí poměru hmotnosti a výšky, důležité je však i pohlaví a věk dané osoby, jelikož u dětí a dospívajících je nutné provádět výpočty odlišně. Na internetu je možné najít několik kalkulaček, které vám pomohou BMI určit. Velmi zjednodušeně lze říci, že BMI pod 18,5 značí podváhu, nad 25 zase nadváhu. Jako obezita je vnímána hodnota vyšší než 30. Je důležité zmínit, že hodnotu BMI lze brát jen jako orientační údaj, nevypovídá totiž o zastoupení tuku v organismu. Jakožto hranice obezity je definováno zastoupení tuků v organismu z více než 30 % u žen a 25 % u mužů.


Příčiny obezity

Obezita je chronické onemocnění, k jehož vzniku může vést několik příčin či jejich kombinace. Jako ty nejvýznamnější lékaři označují životní styl, genetiku a působení okolních vlivů. Záleží však na jednotlivci, do jaké míry dané předpoklady podpoří či naopak zvrátí.


Za další příčiny bývá označováno následující:



  • Nadměrný příjem kalorií
  • Nedostatek fyzické aktivity
  • Špatné složení stravy
  • Hormonální příčiny
  • Nedostatek spánku a stres

Zdravotní rizika s obezitou spojená

Obezita je považována za závažné onemocnění, ke kterému se váží mnohá rizika, která do velké míry mohou ovlivnit kvalitu a délku života. Mezi ta nejzávažnější patří metabolická onemocnění, jako je cukrovka druhého typu, srdeční a cévní onemocnění, zvýšené riziko vzniku nádorů (primárně pak tlustého střeva) či různá gynekologická onemocnění a problémy s početím. Zároveň nelze opomenout ani možné psychické obtíže, jako jsou deprese či poruchy spánku.


Léčba a prevence

Obezita vzniká obvykle z kombinace různých faktorů, proto bývá její léčba komplikovaná a dlouhá. Důležitá je změna životosprávy, o které je ideální poradit se s odborníky. V některých případech může pomoci i chirurgická léčba. Nedoporučuje se pouštět se do drastických diet, jelikož většinou nemají kýžený efekt a tělu v dlouhodobém horizontu nijak nepomohou.


Nejlepší prevencí předcházení obezity je zdravá a vyvážená strava, dostatek pohybu, kvalitní a dlouhý spánek a dobré psychické rozpoložení. Obezita je onemocnění, které není radno podceňovat a její léčbu je vždy vhodné zavčasu konzultovat s lékařem.

info@neovize.cz. (n.d.-b). Co je to krátkozrakost. 2023 © NeoVize. https://www.neovize.cz/jake-jsou-ocni-vady-a-onemocneni/kratkozrakost/

Mefanet, S. L. F. Č. A., Sr. (n.d.-c). Obezita – WikiSkripta. https://www.wikiskripta.eu/w/Obezita

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Taťána Koloničná
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 2 roky praxe

"Někdy je toho na nás moc. Jsem tady s Vámi a můžeme si tou cestou projít společně."

Mgr. et Mgr. Michaela Zatloukalová
star star star star star
(4)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Potřebujete se vyrovnat s různými starostmi ve svém životě? Bojujete s úzkostmi, depresemi, či obsedantně kompulzivní poruchou? Společně můžeme pracovat na čemkoliv, co vás trápí.

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(18)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Denisa Kolouchová
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí
done 4 roky praxe

Jsem psychologem ve zdravotnictví v Centru duševního zdraví. V praxi se věnuji zejména pacientům s psychotickým onemocněním, dále také poruchou osobnosti a neurotickými obtížemi.

Mgr. Lucie Marcinčínová
star star star star star
(7)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Jako psycholog a terapeut se ve své práci opírám především o odborné vzdělání, můj přístup je orientovaný na řešení. Nebudu soudit vás ani velikost vašeho problému.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Klára Letková
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 12 let praxe

Vždy můžeš jít za svými sny... Provedu Tě krajinou Tvé duše. Z temných zákoutí se společně vydáme na slunné vrcholky s rozhledem do dálky. Neboj se udělat první krok...

Podobné články

Kristýna Daňková – 14. 3. 2024

„Přecitlivělá“ generace sněhových vloček má výhodu: Řeší své problémy včas!

Uspět v dnešním světě není jednoduché. Žádá si to mnoho. Od těch „správných“ fyzických proporcí, přes perfek...

Tým Mám lékaře – 4. 3. 2024

Jak zvládnout home office a zůstat produktivní?

V posledních letech se práce z domova stala stále běžnější alternativou k tradičnímu kancelářskému prostředí....

Tým Mám lékaře – 15. 2. 2024

Klíč k uvolnění: Praktický průvodce meditací

Meditace je praxe, která má kořeny hluboko v dávných tradicích a filozofiích a stala se v moderním světě neje...