Jak vybrat svého psychologa?

-
Jak vybrat svého psychologa?

Vybrat si správného psychologa může být pěkný oříšek, a ne každý z nás má zcela jasno, podle jakých kritérií by se měl ve výsledku rozhodnout. Po přečtení tohoto článku si ještě dnes můžete na našem webu https://mamlekare.cz/ vybrat svého ideální psychologa např. podle specializace nebo hodinové sazby.


Kvalifikace – Mezi hlavní kritéria bezpochyby patří samotná kvalifikace daného odborníka, abyste se předem vyhnuli samozvaným psychologům či terapeutům bez jakéhokoliv ověření nebo výcviku. Je vhodné si předem zjistit, zda má požadované vysokoškolské vzdělání v konkrétním oboru. Dále se můžete podívat, zda si prošel terapeutickým výcvikem, který se vám zamlouvá. Je opravdu důležité, abyste si se svým psychologem rozuměli.


Reference – Další možností, jak si ověřit, zda je váš psycholog do jisté míry kvalitní jsou reference neboli doporučení. Ovšem je podstatné zmínit, že pokud daný psycholog nevyhovoval určitým klientům, nemusí to nutně znamenat, že nebude vyhovovat ani vám. Proto je lepší se zaměřit na konstruktivní kritiku a na konkrétní aspekty osobnosti daného psychologa v referencích, abyste si dokázali udělat lepší obrázek, zda vám bude vyhovovat především jako člověk.


Specializace – Věnovat pozornost je nutné také specializaci daného psychologa, zda vám vůbec dokáže poradit s vaším konkrétním problémem. Ne každý psycholog se specializuje na úzkosti a deprese, ale může se např. zaměřit na rodinnou terapii.


Osobní vztah – Tato část se vztahuje již na váš konkrétní vztah s vybraným psychologem. Je důležité vědět, že není žádná ostuda ani urážka měnit svého psychologa, pokud vám bude připadat, že si dostatečně nerozumíte. Sezení jsou primárně o vás a je důležité, abyste se cítili komfortně, proto se v žádném případě nebraňte změně! Během sezení pozorujte, jak si s psychologem rozumíte, zda mu věříte a jestli máte pocit, že vám upřímně naslouchá.


Poradenství – Poradci se zaměřují na řešení aktuálního problému. Jedná se například o manželské či rodinné problémy. Poradci mají za cíl zmapovat situaci, vymezit problém a narýsovat konkrétní opatření k vyřešení daného problému. Tito poradci nemusí mít nutně absolvovaný dlouhodobý psychoterapeutický výcvik.


Psychoterapie – Je forma pomoci, kterou poskytuje osoba s akreditovaným dlouhodobým psychoterapeutickým výcvikem. Většinou se jedná o dlouhodobou spolupráci s cílem dopomoct k rozvoji osobního života klienta. Většinou se jedná o formu pomoci, která trvá měsíce či roky. Cílem psychoterapie je nahlédnout pod ''pokličku'' osobnosti člověka a hovořit o hlubších příbězích a problémech.


Najděte si svého psychologa ještě dnes a udělejte tak něco pro své mentální zdraví.

Psychoterapie vs. poradenství. (n.d.). https://terap.io/blog/prakticke-tipy/psychoterapie-vs-poradenstvi

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Petra Svatoňová LL.M.
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 12 let praxe

„V každém okamžiku máme dvě možnosti: vykročit vpřed směrem k růstu, nebo se stáhnout zpět ...“ Abraham Maslow

Mgr. Tereza Lysá
star star star star star
(5)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Poskytuji psychologické poradenství pro dospívající a dospělé klienty, s důvěrou, že řešení k trápení může objevit každý sám v sobě, a to pokud pozná vlastní potřeby a zdroje.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Michaela Štěpánová
star star star star star
(16)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 6 let praxe

Řešíte krizové situace? Máte komunikační či vztahové potíže? Jste vystresovaní? Máte problémy ve škole? Chcete si zlepšit mínění o sobě samém? Společně nalezneme řešení.

Mgr. Denisa Kolouchová
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí
done 4 roky praxe

Jsem psychologem ve zdravotnictví v Centru duševního zdraví. V praxi se věnuji zejména pacientům s psychotickým onemocněním, dále také poruchou osobnosti a neurotickými obtížemi.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí, děti
done 10 let praxe

„Byť štastný nikdy nevyjde z módy. – Lilly Pulitzer“

PhDr. Lenka Kolajová
star star star star star
person Dospělí
done 32 let praxe

Od roku 1996 se jako psycholog zaměřuji na jednotlivce i páry, pomáhám s rozvojem osobních, manažerských i sociálních dovedností, věnuji se poradenství, koučingu i konzultování.

Na sezení přispívají pojištovny:

Podobné články

Tým Mám lékaře – 28. 11. 2023

Jak zmírnit stres před svátky a užít si Vánoce?

Blíží se období vánočních svátků a ačkoliv je to čas radosti a pohody, mnoho lidí prožívá stres způsobený sho...

Kristýna Daňková – 14. 3. 2024

„Přecitlivělá“ generace sněhových vloček má výhodu: Řeší své problémy včas!

Uspět v dnešním světě není jednoduché. Žádá si to mnoho. Od těch „správných“ fyzických proporcí, přes perfek...

Tým Mám lékaře – 6. 9. 2022

Smysl života dle psychiatra Viktora Frankla – najděte svůj

Každý z nás pravděpodobně již pocítil, že život tu není jen od toho, aby se bezmyšlenkovitě odžil, život by p...