Efekt přihlížejícího – Vražda Kitty Genovesové

-
Efekt přihlížejícího – Vražda Kitty Genovesové

Efekt přihlížejícího nebo také „bystander effect“ je sociálně psychologický jev, se kterým se může v životě setkat každý z nás. Vůbec poprvé se o něm začalo mluvit v kontextu případu vraždy Kitty Genovesové, která byla usmrcena před zraky 38 pozorovatelů. Žádný z nich ale nezasáhl.


Efekt přihlížejícího (Bystander effect) – Většina z nás se již pravděpodobně ocitla v situaci, kdy bylo zapotřebí podat cizímu člověku pomocnou ruku, i s tím souvisí tzv. efekt přihlížejícího. V principu se jedná o situaci, kdy lidé nepomůžou oběti, která je ve stavu nouze, a to zejména pokud se v okolí nachází další lidé. Obecně lze předpokládat, že čím více lidí se kolem člověka vyskytuje, tím menší je pravděpodobnost, že se pachatel odhodlá k činu. Bohužel to ale není úplně pravda, jak si můžeme ukázat na známém případu spojovaném s efektem přihlížejícího, vraždou Kitty Genovesové.


Vražda Kitty Genovesové – Mladá barmanka se vracela po směně v práci do svého bytu v Queens kolem třetí hodiny ranní 13. března 1964, aby se svojí přítelkyní oslavily jejich první výročí. Během jejího návratu do bytu si jí vyhlídl 28letý Winston Moseley, který byl ozbrojen loveckým nožem. Poté co Kitty vystoupila ze svého auta, Moseley se za ni vydal a dvakrát ji bodl do zad. Řev Kitty Genovesové probudil sousedy, kteří sice na pachatele pokřikovali, aby Kitty nechal, nikdo však nezavolal policii ani nepřispěchal na pomoc. Winstonovi tato reakce poskytla prostor, aby z místa činu utekl.


Protože byla reakce okolí téměř nulová a nikdo nezavolal pomoc, vrátil se Winston na místo činu, kde nedaleko našel ležet bezbrannou a poraněnou Kitty téměř v bezvědomí před dveřmi svého bytu. Mladou barmanku Moseley znovu pobodal a následně znásilnil. Kitty svým zraněním podlehla.


Na závěr je důležité zmínit, že původní článek vydaný New York Times byl značně přitažený za vlasy a nikdo přesně neví, kolik svědků bylo u spáchání činu přítomno. To ovšem nic nemění na faktu, že se tento hrůzný čin stal jedním z klíčových příkladů, který je spojován s efektem přihlížejícího.

Ruhl, C. (2023). What Happened to Kitty Genovese. Simply Psychology. https://www.simplypsychology.org/Kitty-Genovese.html

Wikipedia contributors. (2023a). Murder of Kitty Genovese. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Kitty_Genovese

Wikipedia contributors. (2023c). Bystander effect. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Bystander_effect

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Markéta Mohamedová
star star star star star
(14)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 7 let praxe

Hledáte psychologa na míru v češtině, angličtině nebo holandštině? Bojíte se udělat první krok? Ten totiž bývá nejtěžší. Společně najdeme tu správnou cestu pro vás.

Mgr. Petra Svatoňová LL.M.
star star star star star
person Dospělí, náctiletí
done 12 let praxe

„V každém okamžiku máme dvě možnosti: vykročit vpřed směrem k růstu, nebo se stáhnout zpět ...“ Abraham Maslow

Mgr. Tereza Lysá
star star star star star
(5)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 9 let praxe

Poskytuji psychologické poradenství pro dospívající a dospělé klienty, s důvěrou, že řešení k trápení může objevit každý sám v sobě, a to pokud pozná vlastní potřeby a zdroje.

Na sezení přispívají pojištovny:

Mgr. Michaela Štěpánová
star star star star star
(16)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 6 let praxe

Řešíte krizové situace? Máte komunikační či vztahové potíže? Jste vystresovaní? Máte problémy ve škole? Chcete si zlepšit mínění o sobě samém? Společně nalezneme řešení.

Mgr. Denisa Kolouchová
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí
done 4 roky praxe

Jsem psychologem ve zdravotnictví v Centru duševního zdraví. V praxi se věnuji zejména pacientům s psychotickým onemocněním, dále také poruchou osobnosti a neurotickými obtížemi.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
person Dospělí, náctiletí, děti
done 10 let praxe

„Byť štastný nikdy nevyjde z módy. – Lilly Pulitzer“

Podobné články

Tým Mám lékaře – 5. 4. 2023

Experiment Vesmír 25 – Dokonalý život jako zkáza lidstva

Za celou naši historii bylo provedeno mnoho děsivých a neetických experimentů, tento je však děsivý trochu j...

Tým Mám lékaře – 14. 11. 2023

Jak si udržet psychickou pohodu na podzim?

Podzim přináší nejen barevné listí a chladnější počasí, ale také změny, které mohou ovlivnit naši psychickou...

Tým Mám lékaře – 28. 12. 2022

Logoterapie a její základy

Pokud uvažujete o terapii, určitě je dobré předem zjistit, co vlastně hledáte. Ne každý typ terapie musí vyho...